Recept za ovaj kolač pronašla sam na blogu: Stokolorowkuchni. Iako mi google translate nije bio puno od pomoći na kraju je kolač ispao super.
I kako piše na blogu, zaista je ukusan i sigurno će te posegnuti za još jednim komadom.
KILIMANJARO KOCKE
Biskvit:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka dodavajući pred kraj polovicu od ukupne količine šećera. Žutanjke tucite sa ostatkom šećera, uljem i vodom dok se smjesa ne zapjeni i postane blijeda (oko 3-4 min). Umiješajte snijeg od bjelanjaka i na kraju dadajte brašno, gustin, kakaao i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali kako bi se riješili mogućih grudica. Mješajte lagano dok se smjesa ne ujednači. Smjesu ulijte u kalup i poravnajte te pecite oko 20 min. Ostavite da se ohladi i prerežite na pola (ne po dužini) već okomito tako da dobijete dva jednaka dijela.
Za kremu od jabuka:
Ogulite i naribajte jabuke. U lonac stavite maslac da se otopi pa dodajte jabuke. Pošećerite ih po potrebi i dodajte cimeta po želji. Ostavite da se dinstaju oko 15 min poklopljene te povremeno promiješajte. Ako jabuke nemaju puno soka možete dodati i malo vode da se ne zalijepe i zagore. Za to vrijeme stavite listiće želatine da se namaču u hladnoj vodi. Kada su jabuke potpuno mekane dodajte listiće želatine i mješajući kuhajte dok se ne otope. Ostavite da se malo ohladi.
Za kremu od vanilije:
Slaganje kolača:
Ovaj biskvit je prilično suh pa ga prethodno popršćite vodom a najbolje mlijekom. Na polovicu biskvita nanesite jabuke dok su još tople te na njih premažite kremu i pokrijte s drugom polovicom biskvita. Ukrasite sa naribanom bijelom čokoladom.
I kako piše na blogu, zaista je ukusan i sigurno će te posegnuti za još jednim komadom.
KILIMANJARO KOCKE
Biskvit:
- 6 jaja
- 1 šalica šećera
- 3 žlice brašna
- 3 žlice gustina
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice ulja
- 1 žlica vode
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka dodavajući pred kraj polovicu od ukupne količine šećera. Žutanjke tucite sa ostatkom šećera, uljem i vodom dok se smjesa ne zapjeni i postane blijeda (oko 3-4 min). Umiješajte snijeg od bjelanjaka i na kraju dadajte brašno, gustin, kakaao i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali kako bi se riješili mogućih grudica. Mješajte lagano dok se smjesa ne ujednači. Smjesu ulijte u kalup i poravnajte te pecite oko 20 min. Ostavite da se ohladi i prerežite na pola (ne po dužini) već okomito tako da dobijete dva jednaka dijela.
Za kremu od jabuka:
- 1 kg jabuka
- 3 listića želatine
- 1 žl maslaca
- šećera po potrebi
- cimeta
Za kremu od vanilije:
- 0,5 l mlijeka
- 0,5 šalice šećera
- 2 žumanjka
- 2 žlice gustina
- 2 žlice brašna
- 1 vanilin šećer (još bolji bi bio extrakt ili sjemenke vanilije)
- 250 g maslaca
Slaganje kolača:
Ovaj biskvit je prilično suh pa ga prethodno popršćite vodom a najbolje mlijekom. Na polovicu biskvita nanesite jabuke dok su još tople te na njih premažite kremu i pokrijte s drugom polovicom biskvita. Ukrasite sa naribanom bijelom čokoladom.
Super izgleda i sigurno je ukusan!
OdgovoriIzbrišiNeobičan ali jako fino izgleda.
OdgovoriIzbrišiKocke fantastično izgledaju! Znaš kako se snađem kad prevodim recepte od npr. Rudolpha - odem na google slike i tamo kopipejstam namirnice - na taj način vidim o čemu se radi. Postupak ubacim u google prevoditelj pa ono što nebulozno prevede pretpostavim kako bi trebalo biti
OdgovoriIzbrišiSuper savijet, hvala. Muči me ponekad što se neke namjernice drugačije zovu u različitim zemljama. Ovdje mi je npr. prevodilo krumpirovo brašno. Na kraju sam shvatila da je to gustin iako je on kod nas poznati i kao kukuruzni škrob.
Izbriši