ZAGREB, 21. listopada 2014. –Još od prapovijesnih vremena kruh je bio okosnica ljudske prehrane, a isto je i danas, budući da nema svjetske kuhinje koja se ne ponosi svojom inačicom kruha. U danima listopada posebno uživamo u plodovima zemlje, stoga EKOZONA, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka podsjeća na Dane kruha kao način iskazivanja zahvalnosti na plodovima zemlje.
Koliko je kruh važan u
ljudskoj prehrani pokazuje i činjenica da je tijekom stoljeća postao sinonim za
hranu, a samim time i preživljavanje kao takvo. Ipak u novije vrijeme sve su
češće i oštrije kampanje koje se zalažu za izbjegavanje, pa čak i izbacivanje
kruha iz prehrane. Nutricionistica Jasmina
Vrbanec ističe: Kruh kao izvor vlakana i ugljikohidrata treba pronaći svoje
mjesto u uravnoteženoj prehrani, posebno onaj iz cjelovitih sastojaka koji
dodatno sadrži vitamine i minerale. To naravno podrazumijeva umjerenost, kao i
konzumiranje integralnog, zobenog ili
raženog kruha iz cjelovitog zrna, jer su ti kruhovi prehrambeno
vrjedniji od onih koji su rafiniranjem i procesiranjem izgubili mnoga hranjivih
svojstava.
Ključ je u
cjelovitosti
Složeni
ugljikohidrati kao glavni izvor energije u organizmu te prehrambena vlakna
važna u regulaciji probave čine žitarice esencijalnim dijelom prehrane. Upravo
zato je važno da ih konzumiramo u cjelovitom obliku, što je više moguće. Naime,
cjelovite žitarice bogatije su vitaminima B skupine kao i mikronutrijentima
(mineralima u tragovima) u odnosu tehnološki obrađene žitarice, koje
rafiniranjem gube većinu korisnih nutrijenata. Naročito su dobri proizvodi od cjelovitog
zrna zobi, raži, ječma i riže, te na heljde, ječma, pšenice te kukuruza koji je
dobar izbor za ljude koji ne podnose gluten. Žitarice pretvorene u brašno
osnova su za pripravu kruha, a brašna iz EKOZONA mlina omogućuju pripravu kruha
koji zaslužuje biti temelj prehrane.
EKOZONApirovo brašno
Pir,
dinkel ili krupnik jedna je od najstarijih poznatih žitarica, potječe iz
Azije. Pripada istom redu kao i pšenica,
iako je nešto bogatiji bjelančevinama, a sadrži i nezasićene masti, vitamine A,
C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij,
kalij, bakar) te vlakna. Pir je veoma otporna žitarica, a tvrda ljuska štiti
zrno od zračnih zagađenja pa je pogodan za biološki uzgoj. Preporuča ljudima
osjetljivima na pšenicu, jer sadrži slabiju vrstu glutena. Obiluje vlaknima te
je pogodno za dijetetsku prehranu, a prisutnost ugljikohidrata, željeza i
kalcija čini ga pogodnim za sportaše te osobe oboljele od osteoporoze. EKOZONA
pirovo brašno, bez aditiva i pesticida, možete pronaći na policama najbližeg
Konzuma u pakiranju od 500g po cijeni od
11,99 kn.
EKOZONA pšenično brašno T-550
Bijelo
pšenično brašno (tip 400 i tip 550) dobiva se tehnološkim procesu
mljevenja pšenice iz središnjih dijelova pšeničnog zrna (endosperma),
sastavljenog najvećim dijelom od Škroba i bjelančevina. Iz tog razloga sadrži
manje količine vitamina, minerala i dijetnih vlakana koje se nalaze u vanjskom
dijelu zrna. Bijelo brašno po
nutritivnoj vrijednosti zaostaje za tamnim brašnima, ali je bitno boljih
pecilnih svojstava, pa se često miješa s tamnim u pripremi raznih pekarskih
proizvoda. EKOZONA bijelo brašno T-550 od organski uzgojene pšenice bez
korištenja aditiva i pesticida dostupno
je kupcima Konzuma po cijeni od 11,99 kn za pakiranje od 1 kg.
EKOZONA pšenično brašno T-850
Budući
da proces mljevenja polubijelog brašna obuhvaća i vanjski dio zrna pšenice, ono
sadrži više vitamina, minerala i celuloznih vlakana od bijelog brašna, što ga
čini nutritivno vrjednijim. Riječ je o brašnu iznimno pogodnom za pripremu
pekarskih proizvoda, pa je stoga poznato i kao krušno brašno. Potpuno prirodno EKOZONApolubijelo
brašno od organski uzgojene pšenice dostupno je u trgovinama Konzuma u kilogramskom pakiranju po cijeni od
11,99 kuna.
EKOZONA integralno brašno
Poznato
i pod nazivima graham, brašno od cijelog zrna ili prekupa, ovo brašno sadrži
sve dijelove pšeničnog zrna, uključujući ovojnicu i klicu, što ga čini
najpogodnijim za ljudsku prehranu. Sadrži vrijedna prehrambena vlakna, vitamine
B skupine, minerale, fitokemikalije vitamin E te bjelančevine u većim
količinama nego što je slučaj kod bijelog i polubijelog brašna. Kruh od
integralnog brašna je punog okusa, ali
grublje strukture, a u pripremi kruha i peciva preporuča ga se miješati
sa bijelim ili polubijelim brašnom u svrhu poboljšanja pecilnih svojstava. EKOZONA
integralno brašno na policama Konzuma dostupno je u pakiranju od 1 kg po cijeni
od 11,99 kuna.
EKOZONA kukuruzno brašno –
pogodno za osobe koje žele unositi što manje glutena
Kukuruzno
brašno je vrlo široke primjene, što najbolje dokazuje činjenica da spaja
meksičku kuhinju (tortilje) sa međimurskom (zlevanka). Glavni prehrambeni
proizvod od kukuruznog brašna je kruh, a ovo brašno žute boje svoje mjesto
nalazi i brojnim tradicionalnim juhama,
žgancima, okruglicama, savijačama i sl. Budući da ne sadrži gluten, kukuruzno
brašno je pogodno za konzumaciju oboljelima od celijakije, ali zbog nedostatka
glutena se ne može koristiti samostalno za pripremu jela od dizanog tijesta. EKOZONA
kukuruzno brašno samljeveno je od organskog kukuruza, ne sadrži aditive ni
pesticide, a dostupan je kupcima po cijeni od 17,30 kuna za kilogramsko
pakiranje.
Povodom
Dana kruha izdvajamo recept za probu.
Iz
kuharice „Kruh i peciva“, Maje Kefeček u izdanju Planetopije.
Fotografija:
Maja Danica Pečanić
Fini
kruščići s bundevom
300
g polubijelog pšeničnog brašna
150 g integralnog pirovog
brašna
1 suhi kvasac
1 žličica soli
250 g pirea od bundeve
100 g tofua
sojino
vrhnje ili mlijeko po potrebi
Postupak:
Pomiješajte
brašno, kvasac i sol. Umiješajte pire od bundeve i izmrvljeni tofu i
zamijesite. Ako je potrebno dodajte sojino mlijeko ili vrhnje(ovisi o gustoći
pirea). Tijesto treba biti mekano, ali kompaktno.
Tijesto
ostavite da se diže 2 sata. Oblikujte ga u okrugla peciva (9-10 komada)i
ostavite da se dižu još 30 minuta.
Pecite
ih 20 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C.
Već duže vrijeme koristim razne vrste brašna u svojoj prehrani. Najdraže mi je pirovo brašno koje je idealno za kolače, ta vam neće promjeniti strukturu i ukus.
Preporučam vam i ovu malu knjižicu sa svim osnovnim vrstama kruha. Naučite sami ispeči ciabbatu, kukuruzni kruh, klipiće, foccaciu.
I sama ću isprobati neke od njih te vam javim dojmove. :)
Nema komentara :
Objavi komentar