Mislim da svi imamo neku verziju medenjaka koju smo ili naslijedili ili isprobali pa su nam se dopali i odlučili spremiti recept. Ja sam ovaj našla u novinama ali sam ga začinila po svome. Volim medenjake sa malo jačom aromom cimeta i đumbira, a u njima su mjesto našli i anis i klinčići.
MEDENI KEKSI
Ovo je još jedan primjer kako da ukrasite keksiće za božićni poklon. Ja sam ih prelila crnom i bijelom čokoladom te posipala kakaom, bijelim i crnim mrvicama te pošarala čokoladom. Mislim da izgledaju jako lijepo, poput pralina i svaki je poseban. Kome god da ih poklonite izmamit će osmijeh na lice.
MEDENI KEKSI
500g brašna glatkog
150g šećera
2 jaja
150g margarina
100 g tekućeg meda
1 paketić vanilin šećera
malo soli
1 prašak za pecivo
1 žlićica sode bikarbone
Začini:
cimet (1 žlić.)
đumbir mljeveni (1 žlić.)
klinčići (pola žlić.)
anis mljeveni (prstohvat)
U jednu posudu stavite brašno, pecilni prašak, začine, sol i sodu bikarbonu. U manjoj zdjelici razmutite jaja sa šećerom, medom i vanilin šećerom. U smjesu brašna umrvite na kockice izrezani margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Umrvite maslac rukama dok ne dobite mrvičastu smjesu. Poput mokrog pijeska. Ulijte jaja sa šećerima i zamjesite glatko tijesto. Odmah razvaljajte na oko pola cm debljine (može i deblje ako više volite mekane medenjake od onih prhkih) i režite kalupom. Slažite na lim pokriven papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10 min. Taman kad lagano posmeđe. Uživajte.
Savjet: ako vam je teško kupovati ove začine pojedinačno možete kupiti i gotovu mješavinu začina za medenjake.
Ovo je još jedan primjer kako da ukrasite keksiće za božićni poklon. Ja sam ih prelila crnom i bijelom čokoladom te posipala kakaom, bijelim i crnim mrvicama te pošarala čokoladom. Mislim da izgledaju jako lijepo, poput pralina i svaki je poseban. Kome god da ih poklonite izmamit će osmijeh na lice.
ovo super izgleda! odličan blog!
OdgovoriIzbriši