Translate

Čokoladni rapuknutići

Za ove ste keksiće sigurno čuli. No nisam sigurna da li bi ih baš isključivo zvala eksima. Vani su pomalo hrskavi a unutra mekani poput biskvita. No kako bilo, definitvno su nešto najbolje čokoladno što sam probala. Odmah osvajaju svojim izgledom a nakon toga i okusom.


ČOKOLADNI RASPUKNUTIĆI

200 g čokolade za kuhanje
90 g margarina
115 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
215 g brašna
25 g kakaa
1 pecilni prašak
malo soli
175 g šećera u prahu

Rastopite čokoladu i margarin na pari. Dodajte šećer i vanilin šećer te mješajte oko 2 min dok se šećeri ne otope. Maknite sa pare i dodajte jedno po jedno jaje mješajuči između dok se jaja potpuno ne povežu sa ostatkom smjese. Na kraju dodajte brašno pomješano sa kakaom, pecilnim praškom i soli. Ostavite smjesu oko 1-2 sata u frižideru sa se stvrdne. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu. Stavljajte ih na papir za pećenje i pecite na 160 °C 10-15 min.

Savjeti
  •  Kad napravite kuglice nemojte se bojati da će taj oblik i zadržati nakon pećenja. One će se raširiti u oblik hljebčića. Nemojte ih stiskati jer će vam inače ispasti vrlo široki i tanki.
  • Uvaljajte ih tako da na sebi zadrže čim više šećera. U tijesto ide vrlo malo šećera pa ovo neće biti previše. 
  • Vrijeme pećenja ovisi o vašoj pečnici. Kada prođe 10 min, pogledajte ih i ako su se raspukli, pečeni su. Ako ih pečete predugo, šećer na njima će se početi karamelizirati i promjeniti će boju u smeđu. A to nikako ne želite. 




A evo i ideje kako da ih zapakirate. zbog svog okruglog oblika idealni su za mini košarice od papira. Stavite po jednoga u košaricu i složite ih u kutijicu. Izgledat će poput najfinijih pralina. :) Mali darak, savršen da ga nekome potajno stavite u džep kaputa pa kad ih nađe da se slatko iznenadi. 


-------> Gumbići za dijeljenje i printanje recepta su vam s lijeve strane i ispod pa se poslužite s njima. Podijelite recept s prijateljima, neka i oni ispeku ove divne keksiće. 

2 komentara :

  1. Još jedan savjet/trik - kuglice se najprije uvaljaju u obični (kristal) šećer, a zatim u šećer u prahu - na taj se način šećer u prahu neće otopiti prilikom pečenja (što po fotkama vidim da se nekima dogodi).
    Kod mene su ovi keksi definitivni znak da su počeli blagdani :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno su ti ispali. Pravila sam ih na mom blogu juce, preukusni su :)
    http://sonjasillyworld.com/blog

    OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka