Translate

Kako napraviti tortu na kat

Kolegica sa bloga Art on my way potaknula me svojim pitanjem na Instagramu (http://instagram.com/cakebydesign#) da napišemo ovaj blog sa savjetima kako napraviti tortu na kat. Postoje dva načina, onaj jednostavniji i onaj za koji vam je potrebno nekoliko stvarčica.

Jednostavniji način je taj da napravite čvršću tortu kao bazu. Što to znači? Biskvit, a osobito krema mora biti čvrsta, ne gnjecava. Preporučam bilo koju verziju čokoladne torte, doboš ili torte sa više biskvita, manje kreme. Nikako ne parfe torte ili cheesecake jer će se onda torta iskriviti i neće imate lijepe rubove. Također će gornja torta pritiskati donju te će se ona izobličiti.
 Na nju će te moći složiti drugu tortu bez da stavljate štapiće kao potpornje. Važno je da kad složite tortu (kore namažete kremama), torte dobro ohladite zasebno pa tek onda složite jednu na drugu. Ovako složene možete ukrasiti samo šlagom ili kremom. Ako ukrašavate fondanom onda svaki kat ukrasite posebno pa tek onda složite jednu na drugu.
I još nešto, ovako možete slagati tortu najviše na jedan kat i ako ju nećete prevoziti na neko drugo mjesto. :)

Drugi način je da u tortu stavite potpornje. Postoji više načina kako da se snađete i u kućnoj radinosti napravite potpornje sami. Oni profesionalni napravljeni su od deblje plastike i prilično su skupi. Također jednom kad ih napravite po mjeri određene torte, vjerojatno vam neće pasati na drugu ako ih odlučite reciklirati.
Kao zamjena mogu vam poslužiti drveni štapići promjera do 1 cm koje možete kupiti u Baumaxu ili Obi-u. U videu niže prikazano je kako da ih obradite i izmjerite. Sa njima ima nešto više posla (uposlite supruga dok vi ukrašavate tortu), no vrlo su sigurni i čvrsti.
Isto tako mogu vam poslužiti i široke slamčice za sok. Ima ih za kupiti kod nas u nekim dučanima, ako ih ne neđete na E-bay-u koštaju oko 35kn za 100kom (upišite " bubble tea straws" u tražilicu).
Jednostavniji su za rezanje, no preporučam da ih stavite više nego drvenih.
Također postoje i stalci za slagenje torti na kat, no ne vjerujem da će te ih za kućnu upotrebu kupovati.

Evo još nekoliko slika torte koju sam radila majci za rođendan. Gornja torta je kobinacija čokoladnog biskvita i kreme od banane i čokolade. Donja torta je moja Orange crush torta, malo prerađena: tri biskvita i dvaputa krema kako bi bila čvršća.


Presjek obje torte

3 komentara :

 1. uvijek kad radim tortu na kat stavljajm potpornje neovisno o biskvitu,
  kremu ili veličini

  OdgovoriIzbriši
 2. Nisam nikada još radila tortu na kat pa mi je ovo baš korisno, sigurno ću probati :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja poželim a ti brzinom munje napišeš post, svaka ti čast i hvala na ovom članku :). Meni će puno pomoći tvoji savjeti i nadam se da ću moći ovakvo nešto isprobati čim prije!

  OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka