Translate

Dodatci (Add-ons) za Firefox koji vam olakšavaju pretregu recepata na internetu

Nakon duljeg vremena evo i jednog edukativog posta koji direktno nema veze sa kolačima. No oni vam itekako mogu pomoći da do njih na kraju i dođete.
Ima tu dodataka koji vam pomažu prevoditi, printati, čuvati ili dijeliti recepte koje nađete na netu. U ovom postu preporučit ću vam one za Firefox, jer mislim da je on najrašireniji internet preglednik. No, ako bude potrebno mogu napisati post i za Google Chrome, mada je većina dodataka slična ili ista. Ako pak koristite Internet Explorer svakako preporučam da prijeđete na jedan od ova dva preglednika.

:) Iako se IE popravlja još je daleko od Chroma i FirefoxaKao prvo, znam iz vlastitog iskustva, da kad nađete dobar recept, poželite ga ispisati. Ne sramim se priznati da sam nekad i ja copy-paste metodom prebacivala tekst u npr. Word pa bi onda od tamo printala. A sve stoga da izbjegnem onaj dio teksta koji nema veze sa receptom te slike, naravno, da ušparam boju u printeru.
Za Printfriendly ste već sigurno čuli ili ste vidjeli i koristili ikonu na nekim blogovima. Printfriendly vam omogućuje da sa stranice maknete nepoželjni tekst i slike te ispišete samo ono što želite. Vrlo je jednostavan za uporabu, samo poklikate ono što želite maknuti i stisnete ikonu ispisa. Jednako tako uređeni tekst možete pretvoriti u PDF format ili poslati mailom prijatelju/ici.
Kad instalirate ovaj dodatak u Firefox, mala zelena ikonica će vam se pojaviti u donjem desnom uglu. Možete ju koristiti na svim stranicama bez obzira da li već imaju pomoć za ispis ili ne. 

PRINT FRIENDLY dodatak za Firefox preuzmite OVDJE.


Vjerojatno recepte ne tražite samo na domaćim stranicama već i na onim stranim. Smeta vas kad nađete dobar recept na engleskom i onda vidite da su mjere izražene u imperialnom metričkom sustavu. I onda svaku mjeru posebno konvertirate online ili prema tablicama. Više tako nešto ne morate raditi. Tu je Converter. Instalacijom će vam se u gornjem desnom uglu pojaviti mala jabučica. Stisnite ju kad želite pretvoriti mjere u grame, mililitre, kile i ostalo. Program će automatski prema vašoj IP adresi namjestiti pretvaranje u naše jedinice. U opcijama možete označiti da li želite da vam automatski pretvara sve stranice ili će te to činiti klikom na jabučicu. Isto tako možete odrediti da li želite pretvarati i devize što vam može vrlo dobro doći kad budete kupovali raznorazne potrepštine za oblikovanje i ukrašavanje torti i kolača. Znati će te točno koliko će vas neki proizvod koštati u kunama. Valutu također morate odrediti u opcijama. Više o samoj online kupovini provjerite na blogu Just cake the cupcake.

CONVERTER dodatak za Firefox preuzmite OVDJE.


Kad smo već kod stranih stranica, vjerujem da se s engleskim većina dobro snalazi. No internet je širok kao cijela zemlja te lako pronalazite i sadržaje iz drugih zemalja, na drugim jezicima. Baš ste gledali Rudolpha na 24Kitchen i želite otići na njegovu stranicu pogledati slasan kolač koji je danas pripremao. No njegova stranica je samo na nizozemskom. Što sad?
Dodatak Google translator for Firefox klikom prevodi cijelu stranicu na hrvatski jezik.
Što se tiće samog Google translate-a, znate i sami da nije savršen te vam može izbaciti i smješne stvari poput ove kada sam htjela prevesti jedan recept:
                                            
Za tijesto:
5 poginulih
Faina 130 gr
150 gr Zahar
ne polovina lingura de kakao


No mislim da će te se snaći, osobito kad su recepti u pitanju. :) 

GOOGLE TRANSLATOR FOR FIREFOX dodatak preuzmite OVDJE.


Neki recepti koje pronađete čine vam se super i poželite ih podijeliti sa ostalima. Kao što znate, postoji mnogo društvenih mreža, stranica za djeljenje slika i ostalog sadržaja. Da ne bi ste skidali dodatak za svaku od njih posebno pobrinuo se Share This. Nakon instalacije, mala zelena ikonica pojavljuje se također u gornjem desnom uglu. Klikom na nju bit će vam ponuđeno gdje želite podjeliti čitavu stranicu ili sliku. Ako na popisu nema one ikone preko koje ste željeli dijeliti, odaberite opciju More sharing services... te ju tamo pronađite. Brzo i jednostavno.
Ovaj dodatak možete isprobati baš na ovom postu. Podjelite ga sa prijateljima, neka i oni znaju.

SHARE THIS dodatak za Firefox preuzmite OVDJE.


Želim s vama podijeliti još jedan dodatak koji nije isključivo vezan za snalaženje među morem recepata, no vrlo je koristan. Radi se o dodatku LastPass koji služi pospremanju svih, ali baš svih vaših lozinki. Instalirajte ga, napravite korisnički račun (bit će vam potrebni mail i lozinka, no to će biti jedina lozinka koju će te trebati znati od tada) i svaki put kada budete na nekoj stranici gdje vam je potreban login LastPass će vas pitati da li želite pospremiti lozinku. Pospremite ju, a on će zapamtiti lozinku, korisničko ime i stranicu s kojim su ti podatci vezani. Kada sljedeći put dođete na tu stranicu LastPass automatski nudi popunjavanje polja za logiranje. Ako imate više korisničkih računa, bit će vam ponuđena opcija s kojim se želite ulogirati. Preporučam da u opcijama odredite da se LastPass nakon što se ulogirate u njega, sam ugasi nakon 5 min neaktivnosti na Firefoxu. Tako sprječavate da kad odete s računala nitko drugi nemože zloporabiti vaše lozinke.
LastPass je zapravo i još mnogo više. Ako ne želite svaki put kada na nekoj novoj stranici stvarate račun, smišljati lozinku, ovaj dodatak vam može ponuditi svoju te ju odmah spremiti. U svom sefu (tako se zove mjesto gdje su spremljene sve lozinke) možete lako pristupiti svim svojim lozinkama, te se prisjetiti kako one zapravo glase.
Toplo preporučam ovaj dodatak. Od sad morate zapamtiti samo jednu lozinku, sve ostalo za vas čini LastPass. Neznam kako vi ali ja imam korisničke račune posvuda, od Gmaila, Yahoo-a, Facebook-a, Bloggera-a, Tumbrl-a, Ebay-a....pa sve do forum stranica i raznoraznih oglasnika. Ko bi popamtio sve te lozinke, a znate da iz sigurnosnih razloga nije preporučljivo da za sve koristite istu lozinku.


LASTPASS dodatak za Firefox preuzmite OVDJE.

Nadam se da su vam ove informacije pomogle. Ako nekome bude potrebna pomoć, slobodno mi se obratite. A sada polako na instaliranje dodataka i šeranje ove stranice. Možete i preko ovih gumbića ispod. Hvala.1 komentar :

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka