Ova torta zaista je posebna od samog početka. Ideju za njezin nastanak potaknula je moja draga prijateljica Tihana s bloga Just cake the cupcake. Tihana je naime objavila post u kojem surađuje sa prijateljicom koja među ostalim izrađuje nakit inspiriran njenim slasticama. Sjajno, zar ne? Njeno ime je Milushka. Nakon pročitanog odlučila sam napraviti tortu prema jednim naušnicama dotične gospođice. Torta je prekrasnog izgleda, sa slojevima u raznim bojama. Inače su mi torte tipa: biskvit - krema - biskvit - krema, pomalo dosadile, a u ovoj "modnoj" torti pronašla sam inspiraciju za tortu raznih struktura i višebojnih slojeva.
Milushkina fotografija, više njezinog nakita pogledajte OVDJE. |
Uslijedila je priprema: jedan čoko biskvit
1x krema (lagana po mogučnosti)
1x voćni žele
šlag
karamel preljev (koji je na kraju ispao iz ove jednadžbe)
I nakon toga traženje recepata za svaki sloj. Odlučila sam uzeti biskvit iz svog recepta za Schwarzwald tortu, kremu iz Tihaninog recepta Limun tortice, žele je bio rezultat pokušaja i promašaja, a od karamela sam na kraju ipak odustala jer sam se bojala da bi torta ipak bila preslatka, te sam ga zamijenila sa čoko glazurom. I to je to. Trebalo ju je samo ispeći i ponuditi širokoj publici na probu. :-)
Reakcije su bile odlićne. Čak ju je i Tihana odmah nakon toga odlučila isprobati te smo zapravo onda shvatile da nemamo ime za tortu. Tako smo odlučile na Facebooku objaviti slikice torte te zamoliti prijatelje da osmisle ime. U to smo naravno uključile i malu nagradu. Pobjedničko ime osmislila je Anja Bajt. Svidjela nam se ideja da torta dobije ime po pjesmi i to vrlo poznate grupe R.E.M. Zahvaljujem se na inspirativnom i jedinstvenom imenu za tortu. :-)
ORANGE CRUSH TORTA
140 g brašna
90 g šećera
50 g tamne čokolade
50 g maslaca
50 ml mlijeka
50 ml vrele vode
1 velika žl kakaa
3 komada jaja
1 Dolcela vanilin šećer
2/3 vrećice Dolcela prašak za pecivo
Odvojiti bjelanjeke od žumanjaka. Otopiti maslac i čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Pomješati zajedno brašno, kakao i pecilni prašak te prosijati. Miksati žutanjke i šećer dok se ne zapjeni. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, nakon toga vrelu vodu i mlijeko te pomalo dodavati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Kad se smjesa sjedini umiješajte lagano, pjenjačom, snijeg od bjelanjaka. Peći na 180°C nekih 35-45 min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit do kraja pečen iznutra. Ostavite ga da se ohladi te poravnajte s gornje strane i prerežite na pola.
Krema od naranče:
6 jaja
300 g šećera
150 ml soka od naranče
naribana korica jedne naranče
5 žlice maslaca
500 ml šlaga Dolcela 5+
1 vrećica želatine ili (2 listića)
Izmiksati jaja i šećer dok se ne zapjene. Dodati sok od naranče i koricu. Na laganoj vatri kuhati dok se ne zgusne. Paziti da se smjesa lagano zagrijava i da ne zakipi. Stalno miješati da ne zagori. Kad se zgusne maknuti sa vatre i dodati maslac. Mješati da se poveže. Posudu staviti u hladnu vodu da se smjesa ohladi pa umiješati miksani šlag i na kraju dodati otopljenu želatinu.
Žele od naranče:
7 dl soka od naranče (100%)
5 žl gustina
5 žl šećera
Uzeti nekoliko žlica soka od ukupne količine te u njoj razmutiti gustin. Ostalu količinu staviti na vatru da provrije. Polako sipati gustin te stalno miješati. Dodati šećer. Kuhati oko 4 min te ostaviti da se malo ohladi.
Slaganje torte:
Krema bi trebala biti dovoljno čvrsta da ju možete oblikovati na biskvitu od čokolade. No ako vam iz bilo kojeg razloga krema ne bude takva upotrijebite kalup, te kremu prelijte preko biskvita koji prethodno popršćite mlijekom. Na njega stavite pola kreme od naranče. Potom pola još mlakog želea. Stavite u hladnjak da se malo ohladi (5 min) i ponovite postupak. Sve zajedno stavite u hladnjak na oko 3 sata ili najbolje preko noći. Tortu ukrasite po želji (čokoladnim pločicama, preljevom od čokolade ili šlagom). Uživajte i dobar tek!
Mene je u cjelokupnoj kombinaciji najviše oduševio žele od naranče. Mislim da ovoj torti daje poseban okus, a opet i teksturu i sočnost.
Hvala svima na idejama, inspiracijama i dojmovima koji su ostvarili ovu tortu. Mislim da je na kraju ove priče stoji jedan lijepi, slatki završetak. :-)
Baš sam na Tihaninom blogu pohvalila torticu, ali moram i ovdje :)
OdgovoriIzbrišiJako mi privlačno izgleda ovaj srednji dio, ako se ne varam to je žele.
Mljac!
Jako dobra suradnja i odličan rezultat! Bravo cure :)
Hvala na pohvalama. Tihana mi u puno toga pomaže, pa čak i u jedenju ovih naših kreacija. :-)
OdgovoriIzbrišiHahahaha čak i u jedenju :D A kad je tak fino :)
OdgovoriIzbrišiMmmmm, ne može bolje :)
OdgovoriIzbrišiFantasticna torta, sve pohvale i divljenje
OdgovoriIzbrišiU presjeku mi se jako sviđa sloj želea. Odlična kombinacija naranče i čokolade i lijepa dekoracija
OdgovoriIzbrišiHvala, i meni se jako dopao žele. Nisam ni znala koliko je jednostavan za napraviti a jako podiže okus cijelokupne torte. Onako je kiselkast i sočan.
Izbrišimislim da bi i meni žele ovdje najbolje odgovarao, dekoracija je prekrasna
OdgovoriIzbrišiUpravo sam joj se divila kod Tihane... Predivna je! Sigurno cu ju jednom praviti!!! :)
OdgovoriIzbrišiNarandza i cokolada, savrsenstvo!
OdgovoriIzbrišiKako napraviti takav cokoladni ukras? :)
OdgovoriIzbrišiNeznam točno na rto si mislila. Ako misliš na ovu mrežicu gore na torti, provjeri na ovom linku :http://www.youtube.com/watch?v=lIt-jGGtZrw.
IzbrišiD na mrezicu :)
IzbrišiJao puno hvala
Lp
Sanja
divna torta ,totalno po mom guštu!
OdgovoriIzbrišiPravila bi danas ovu tortu pa me zanima, u biskvitu piše 2 puta po 2 jaja, znači li to onda da se pjenasto miksaju sva 4 zajedno ili? Malo je nerazumljivo napisan recept za biskvit.
OdgovoriIzbrišiHvala na upozorenju. Ovaj biskvit sam stvarno zbrčkala, ali sad je popravljen pa pogledaj opet. Hvala.
OdgovoriIzbrišiAdministrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiNapravila sam tortu za vikend i odlična je, nije ništa ostalo :)
OdgovoriIzbrišiNisam stavila šlag nego čokoladu na žele.
Zanima me samo gdje i kada ide maslac naveden u sastojcima za naranča kremu? U uputama za kremu se više ne spominje.
zanima me koji je najbolji recept za čokoladnu glazuru?
OdgovoriIzbrišiPreporučam 200 g čokolade pomješati sa 2 žlice ulja te polako otopiti na pari ili u mikrovalnoj (nekoliko puta po 30 sec).
OdgovoriIzbrišiKako bi ova krema od jaja i narančinog soka trebala izgledati kad je kuhana....(kako izgleda,glatka ili...)?
OdgovoriIzbrišiDa mora biti potpuno glatka, izgleda kao pasirani džem od marelica. Ako to pomaže. :)
IzbrišiTortu sam radila prema receptu objavljenom na Coolinariki (Orange crush torta ORIGINAL), i moram reći da je stvarno izuzetno ukusna i vrijedi truda. Jedino mi se priložena slika nije slagala s opisom, a činilo mi se da je malo premalo kreme. Sad mi je i jasno zašto. Trebala je valjda ići i krema, a i šlag. Jesam li u pravu? Osim toga, biskvit je bio prilično debeo (kalup 26 cm). Da li je možda bolje napraviti onda samo jedan biskvit od dva jaja? Koji recept bi više preporučila? Pozdrav, Sonja
OdgovoriIzbrišiPrelepo :)
OdgovoriIzbrišiVeć se dugo nakanjujem napraviti ovu tortu i napokon je na redu..kremu sam skuhala i kad sam trebala ubaciti maslac u nju eto problema...cijeli recept je u g a maslac u žlicama...kolike žlice pitam se...Za ovaj puta staviti ću 125 g maslaca pa ću vidjeti....Jel bi bio problem da izmjerite maslac u g?
OdgovoriIzbriši