Vani je konačno došla jesen. Ja ju volim baš takvu kakva bi trebala biti, kišna, prohladna i vjetrovita. Vjetar skida posljednje listove s grana kako bi se drvo moglo odmoriti preko zime. Padaju i plodovi koji me posebno vesele, a među njima su i kesteni. Pečeni, kuhani...svjedno. U kolaču: još bolje.
ROLADA OD KESTENA I ČOKOLADE
Za biskvit:
3 velike žlice kakaa
2 velike žlice brašna
malo soli
5 jaja
150 g šećera
Za kremu:
125 g kesten pirea
2 žlice ruma
2 dcl vrhnja za šlag (Dolcela 5+)
50 g tamne čokolade
šećera po želji
Priprema:
Za biskvit pomješajte brašno, kakao i sol u posudi te prosijte. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Miksajte bjelanjke dok ne posatanu čvrsti te u njih dodajte 1/3 količine šećera i miksajte dok smjesa ne postane sjajna (oko 2-3 min). Izmiksajte žutanjke sa preostalim šećerom dok se ne zapjene. U smjesu žutanjaka naizmjence dodajite bjelanjeke i brašno sa kakaom i soli. Mješajte lagano pjenjačom dok se sastojci ne spoje. Izlijte smjesu u kalup veličine 40x30, obložen papirom za pečenje. Poravnajte smjesu do rubova. Pecite na 220°C 5-7 min. Ostavite da se ohladi te biskvit prevrnite na vlažnu krpu i skinite papir za pečenje. Zarolajte roladu u krpu kako kasnije ne bi pukla.
Za kremu pomješajte pire sa rumom i dodajte otopljenu čokoladu. Dobro izmješajte, smjesa bi vam trebali biti poput paštete. Istucite vrhnje u šlag i pomješajte sa kastenom.
Odmotajte roladu te ju premažite kremom, na robove stavite tanji sloj kreme jer će se ona malo istisnuti dok ju budete rolali. Zarolajte roladu pazeći da rub na kraju postavite ispod rolade. Ostavite u hladnjaku 2 sata da se dtidne ili najbolje preko noći. Ukrasite po želji sa šlagom ili kuhanim kestenima umoćenim u čokoladu.
Savjet: ako sami radite pire kestena, zarežite ih sa strane po cijeloj dužini i kuhajte oko 30 min (ovisno o veličini i nekoliko min duže). Prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se malo ohlade. Gulite ih nožićem, a ako imate jake prste pokušajte im odrezati vrh i snažno pritisnuti da izađe sadržaj. Čitala sam da se sirovi mogu oguliti pa onda kuhati. Mislim da koji god način odabrali namučit će te se, ali se trud svakako isplati.
Kestene na kraju izmiksajte u blenderu ili sa štapnim mikserom kako bi dobili glatku masu.
Volim jesen, volim svaki njezin detalj. Evo i nekoliko fotografija tih detalja koje sam uhvatila aparatom pa da ih podijelim sa vama:
ROLADA OD KESTENA I ČOKOLADE
Za biskvit:
3 velike žlice kakaa
2 velike žlice brašna
malo soli
5 jaja
150 g šećera
Za kremu:
125 g kesten pirea
2 žlice ruma
2 dcl vrhnja za šlag (Dolcela 5+)
50 g tamne čokolade
šećera po želji
Priprema:
Za biskvit pomješajte brašno, kakao i sol u posudi te prosijte. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Miksajte bjelanjke dok ne posatanu čvrsti te u njih dodajte 1/3 količine šećera i miksajte dok smjesa ne postane sjajna (oko 2-3 min). Izmiksajte žutanjke sa preostalim šećerom dok se ne zapjene. U smjesu žutanjaka naizmjence dodajite bjelanjeke i brašno sa kakaom i soli. Mješajte lagano pjenjačom dok se sastojci ne spoje. Izlijte smjesu u kalup veličine 40x30, obložen papirom za pečenje. Poravnajte smjesu do rubova. Pecite na 220°C 5-7 min. Ostavite da se ohladi te biskvit prevrnite na vlažnu krpu i skinite papir za pečenje. Zarolajte roladu u krpu kako kasnije ne bi pukla.
Za kremu pomješajte pire sa rumom i dodajte otopljenu čokoladu. Dobro izmješajte, smjesa bi vam trebali biti poput paštete. Istucite vrhnje u šlag i pomješajte sa kastenom.
Odmotajte roladu te ju premažite kremom, na robove stavite tanji sloj kreme jer će se ona malo istisnuti dok ju budete rolali. Zarolajte roladu pazeći da rub na kraju postavite ispod rolade. Ostavite u hladnjaku 2 sata da se dtidne ili najbolje preko noći. Ukrasite po želji sa šlagom ili kuhanim kestenima umoćenim u čokoladu.
Savjet: ako sami radite pire kestena, zarežite ih sa strane po cijeloj dužini i kuhajte oko 30 min (ovisno o veličini i nekoliko min duže). Prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se malo ohlade. Gulite ih nožićem, a ako imate jake prste pokušajte im odrezati vrh i snažno pritisnuti da izađe sadržaj. Čitala sam da se sirovi mogu oguliti pa onda kuhati. Mislim da koji god način odabrali namučit će te se, ali se trud svakako isplati.
Kestene na kraju izmiksajte u blenderu ili sa štapnim mikserom kako bi dobili glatku masu.
Volim jesen, volim svaki njezin detalj. Evo i nekoliko fotografija tih detalja koje sam uhvatila aparatom pa da ih podijelim sa vama:
divne fotke! pogotovo ova s ptičicama :)
OdgovoriIzbrišikestene volim i obožavam ih u desertima, rolada je savršena!
Ajme, fotka s ptičicama i grožđem je genijalna! Obožavam deserte s kestenom, a rolada mi je uvijek prva asocijacija.
OdgovoriIzbrišipredivne fotografije...i ja volim jesen upravo takvu kakva bi trebala bit a ne ovu s maslačcima i tratinčicama po livadama
OdgovoriIzbrišiSuper fino! Često radim deserte s kestenima, zbilja su odlični :)
OdgovoriIzbrišiPredivne jesenske fotografije i krasan recept. Volim rolade ali takvu s kestenima još nisam radila pa ti hvala na ideji, isprobat ću sigurno :). Obožavam kestene!
OdgovoriIzbrišiPost pravi jesenjski pun boja i okusa.
OdgovoriIzbrišiIako ne volijm kestene, ova raladica baš djeluje divno :)
OdgovoriIzbrišiZahvaljujem svima na divnim komentarima. Drago mi je da vam se pist sviđa.
OdgovoriIzbrišiObožavam kestene, hvalaaa :)
OdgovoriIzbriši