Translate

Torta sa kupinama, Blackberry flower cake

Scroll down for recipe in english




Svake sam godine zadužena za pečenje torte svojim roditeljima za rođendan. Kako imaju rođendane svega nekoliko dana razmaknute tako ih oba slavimo zajedno. Nije to ništa veliko. Mali obiteljski ručak ali rođendanska torta mora biti na stolu.
Pošto je mama sama ubrala kupine odlučila sam smisliti neku tortu koja bi kao jedan od sastojaka imala upravo te posebne bobice. Meni su posebne jer jako volim kupinovo vino. A kažu i da poboljšava krvnu sliku. :-)

Za biskvit sam odlučila iskoristiti recept za muffine. Jedno sam se bojala da se tolika količina smjese neće moći ispeči dobro u komadu. Jer muffini se peku u malim količinama. No biskvit se jako lijepo ispekao i od sad je moj ultimativni čokoladni biskvit. Još jedna prednost, odnosno dvije su te da je biskvit jako jednostavan za pripremu i da je vrlo sočan i ne treba ga prskati ili namakati kao neke biskvite, a to uopče ne volim raditi. Moj suprug recimo, ne želi ni pogledati takav kolač.

Kremu koristim već dugo i jako mi je zaniljiva jer u nju ne ide šećer već med kao zaslađivač. A takvu zdravu zamjenu uvijek rado koristim.




Torta sa kupinama

Biskvit:

2 šalice brašna
1 žlićica soli
1 žlićica pecilnog praška
2 žlićice sode bikarbone
1/2 šalice kakaa
1/3 šalice Nesquicka
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1/2 šalice kiselog vrhnja (može i jogurta)
1 šalica mlijeka
2 jaja
1 vanilin šećer

Sve suhe sastojke (brašno. p.p., sodu, sol, kakao i Nesquick) prosijte u posebnu posudu. U drugoj posudi lagano razmutite jaja pa dodajte ulje, mlijeko, šećere i kiselo vrhnje. U tu smjesu dodajte prosijane sastojke te dobro promješajte da se poveže. Stavite u kalup promjera 28 cm. Pecite na 180C oko 30 min. Provjerite čačkalicom u sredini da li je pečeno. Biskvit bude mekan dok je topao pa ga ne vadite iz kalupa prije nego se potpuno ohladi. Prerežite ga na tri dijela. Ako vam gornji dio bude ispupčen malo odrežite vrh a taj sloj stavite na dno kada budete slagali tortu.

Krema: 

800 ml mlijeka
120 g tekućeg meda
100 g bijele čokolade
100 g škrobnog brašna
200 ml vrhnja za šlag (istucite 4 dl šlaga zajedno pa pola dodajte u kremu a pola imate za ukrašavanje)
5 g želatine

Gustin pomješati s 2 dcl mlijeka a ostatak staviti na vatru da prokuha. Kad mlijeko provrije dodati gustin i kuhati oko 5 min da se lijepo zgusne. Maknuti s vatre te dodati med i čokoladu. Miješati sve dok se sve ne poveže. Ostaviti da se potpuno ohladi. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici. Izmisajte šlag pa ga polako dadajte u skuhanu smjesu i na kraju dadajte želatinu. Ako vam je krema rijetka (a to se zna desiti za vrućih ljetnih dana ili ako ne ohladite smjesu do kraja) stavite kremu na 20 min u hladnjak pa onda mažite tortu. 

Ukuhane kupine:

oko 3 šalice kupina
vode ili crvenog soka oko 2 dcl
1 šalica šećera (ili manje ako su kupine slatke)
3 žl alkohola (npr. vodke šumsko voće ili ruma)
4 žl gustina
+
2 dl šlaga (istucite 4 dl šlaga zajedno pa pola dodajte u kremu a pola imate za ukrašavanje)

Od ukupne tekućine odvojite 4 žlice te u tome razmutite gustin. Operite kupine te stavite u lončić i dodajte ostatak tekućine. Dodajte šećer (ako ste dodali samo vodu) i alkohol. Kad zakuha izgnječite vilicom kupine i polako dadavajte gustin. Kuhajte oko 5 min. Ostavite da se ohladi ali ne potpuno. Miješajte povremeno. 

Slaganje torte:

Stavite jedan sloj torte na pladanj i na njega polovicu ukuhanih kupina. Stavite u frižider na 5 min da se malo stegne. Nanesite sloj kreme. Pa ponovno biskvit itd. Ostavite malo kreme da premažete tortu sa strane. Ostavite tortu oko 30 min u frižideru da se stegne. Nakon toga spremna je za ukrašavanje.





Pokušavam naći video kako se radi ovaj cvijet na vrhu no ne uspijeva mi. Potrudit ču se još malo pa se nadam da će na kraju ovog posta biti i tutorijal. A evo i jedan komad za vas. Poslužite se...



Ipak sam pronašla tutorijal: 






Blackberry flower cake

For the cake:
2 cups flour
1 tsp salt
1 tsp backing powder
2 tbs backing soda
1/2 cup cocoa powder
1/4 cup Ovaltine
2 cups sugar
1 cup vegetable oil
1/2 cup sour creme (or yogurt)
1 cup milk
2 eggs
1 tbs vanilla extract

Sift flour, salt, baking powder, soda, cocoa and Ovaltine in large bowl. In other bowl mix well eggs, suggar, oil, milk, sour creme and vanilla extract. Put dry ingredients into first bowl and mix until well combined. Pour batter in round bake form an bake it for about 30 minutes on 450K. Test if cake is done whit the wooden stick. If some batter remain on stick, bake for another 5 min. Leave to cool completely, then take it out from the baking form. Slice on three equal layers. 

For cream:
800 ml milk
120 grams honey
100 g white chocolate 
100 g cornstarch
200 g butter

Take 200 ml of whole amount of milk and mix in the cornstarch. Put rest of the milk to boil. Then slowly add milk and cornstarch mixture. Cook for about 5 min for milk to become thick. Remove from heat and add honey and chocolate. Leave to cool down. Whit hand mixer whisk softend butter well. Add it to cold cream. 

Blackberry jello:
3 cups fresh or frozen blackberries
1 1/2 blackberry juice (or water but then add 1 cup of sugar)
3 tbs cornstarch
3 tbs rum or forest fruit flavored vodka

Take 1/2 cup of blackberry juice and mix whit cornstarch. Put the rest of the juice (or water and sugar), blackberries and alcohol on heat to boil. Press blackberries down whit fork to squash them. Add cornstarch and cook for 5 min. Leave to slightly cool. 

Assembling the cake:
Take firs layer and put it on round plate. Spread half blackberry jello on it and cool in fridge for 5 min. Then spread cream and repeat starting whit cake. Leave some cream to spread on the sides of cake. 
Decorate whit frosting. And how to make flower???? Watch the video above.


Broj komentara: 15 :

  1. Torta izgleda naprosto savršeno... ne mogu je prestati gledati !! :)) A sigurna sam da je i jako jako fina!

    OdgovoriIzbriši
  2. wow! Oduzima dah! :) veselim se novim postovima ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična dekoracija i savršen presjek! Slažem se s tobom u vezi biskvita i prskanja tekućinom, ni ja ne volim takve kolače.

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo pogledala sam i video i stvarno je jednostavno napraviti ovakav cvijet, a izgleda tako efektno.

    OdgovoriIzbriši
  5. gledam i divim se, krasna torta u sam par minuta!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta super izgleda, morat cu probat napravit, jer me bas zanima kakva je torta s medom. I ja volim sta manje secer koristit u kolacima

    OdgovoriIzbriši
  7. svaka čast za tortu i dekoraciju, prekrasna je, i recept mi se jako sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  8. Torta je odlična, a dekorirala si je posebno lijepo, jako mi se sviđa !

    OdgovoriIzbriši
  9. kakve spretne ruke ovaj dečko ima!!! meni nikad ne bi uspelo:) ustvari verovatno bi nakon meseci vežbe:)
    torta je super! kora je odlična a krema mi je posebno privlačna jer sam u potrazi za jednom takvom.

    OdgovoriIzbriši
  10. Maravillosa una obra de arte y muy rica es un encanto para el paladar,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  11. These patients do not springy more than of impetigo in September, specially end-to-end the summer.
    That is why it is vital not to incision the stirred hay varios s�ntomas imp�tigo que son comunes en las tres formas.


    Also visit my web page ... types of bacterial infection
    Also see my webpage: treatment of methicillin resistant staphylococcus aureus

    OdgovoriIzbriši
  12. Bloggers that become experts on their Matter follow up ecumenical employee blogging
    policies, which will plow blogging agreements and procedures to be followed for
    employee blogging.

    Here is my website: click here

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasna torta,molim te objasni mi gdje mogu vidjeti kako sepravi taj cvijet

    OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka