Ovaj divan sir idealan je kao jedan od glavnih sastojaka ljetnje kuhinje. Mozzarella je talijanski polutvrdi sir koji se u originalu dobiva od bivoljeg mlijeka no danas ga u dućanima pretežno možete kupiti od kravljeg. Najbolje ga je kupiti svježeg i upotrijebiti kroz par dana te ga čuvati u salamuri jer i sam sir sadrži puno tekućine. Ime je dobio prema načinu na koji se dobiva. Mlijeko se najprije miješa sa sirilima te zagrijava dok se sir ne počne odvajati od sirutke. Sir se zatim reže (tal. mozzare) i cijedi.
Mozzarella se najčešće koristi za nadjevanje pizza, u kombinaciji sa tjesteninom te u salatama a ona najpoznatija zove se insalata Caprese.
Moja verzija salate Caprese napravljena je sa jednom izmjenom, a to je da sam umjesto bosiljka u nju stavila svježi špinat. Salatu je vrlo jednostavno napraviti stoga je idealna za ljetno vrijeme kad nam se neda dugo stajati za štednjakom i želimo pojesti nešto osvjećavajuće. Evo i recepta.
Salata sa mozzarelom, rajčicama i špinatom
Za 2 osobe:
200 g cherry ili bilo kojih drugih rajčica
200 g mozzarelle
100 g špinata
balzamičnog octa
maslinovog ulja
soli
Mozzarelu narežite na kockice, špinat i rajčice operite. Rajčicu narežite na komade ili ako imate cherry rajčice onda ih samo prepolovite. U zdijeli lagano promješajte sve sastojke te po želji začinite solju pa prelijete maslinovim uljem i balzamičkim octom.
U ovoj salati prikazane se boje talijanske zastave |
Štapići od mozzarele još je jedan način kako priremiti ovaj sir. Ovo predjelo idealno je kao brzi snack kad vam stignu gosti ili kad navečer ogladnite. Pripremite ih unaprijed te ih držite u zamrzivaču. Nakon toga spremni su za čas.
Pikantni mozzarela štapići
250 g mozzarelle
krušnih mrvica, brašna
1 jaje razmućeno
malo Tabasca
papra i soli
peršina
Narežite mozzarellu na štapiće oko 1 cm široke i 2 cm duge. Pripremite paniranje tako da u mrvice umiješate sitno sjeckanog peršina, a u jaja tabasco, papar i soli. Uvaljajte sir u brašno pa u jaja pa ponovno u brašno i jaja i na kraju u mrvice. Tako će te dobiti deblji sloj paniranja kako mozzarela kasnije ne bi iscurila van pri prženju. Štapiće stavite u zamrzivač na 30 min pa pržite u vrućem ulju.
Možete ih poslužiti sa omiljenim umakom kao npr. umakom od rajčice ili tartarom. Ovako možete panirati i bilo koji drugi sir.
Ovi štapići mi zvuče jako fini :) Volim mozzarellu u salati! Inače kod kuće najčešće za prilog imamo miješanu salatu i nekakav sir, a to je najčešće mozzarella ili feta sir.
OdgovoriIzbrišiVolim MOzzarellu, ovi štapići mi izgledaju famozno <3
OdgovoriIzbrišiZnam da se špinat može jesti svjež na salatu ali nazalost nisam jos probala :) Mozzarella stapici su sigurno mrak, hrskavi, a sir se moze razvuci sa jednog kraja sobe na drugi :D Tko ih ne bi volio, super fotkice ;)
OdgovoriIzbrišiSalatica je stvarno super, i ja volim sa spinatom, mada mi mocarela nije bas omiljena za salatu.
OdgovoriIzbrišiAl ovi stapici...mmmmmm, sto su dobri!!! moram isprobati kad mi dodje drustvance!
fantazija!
OdgovoriIzbrišiMozzarellu volim u mnogim kombinacijama, a ovdje mi je salata na prvom mjestu, iako niti štapiće ne bih odbila . Odlično !
OdgovoriIzbriši