Translate

Voćna torta sa puslicama

Ovo je stvarno jedan veliki klasik. Žuti biskvit, slastičarska krema i svježe ili smrznuto voće. Za dobru tortu vam i ne treba više. 
Kombinirajte voće po želji, cijelo ili pak ukuhano u žele. Slastičarsku kremu možete napraviti i sa maslacem no ja ju više volim sa tučenim vrhnjem, laganija je. 

Kako se polako budi proljeće tako nam odgovaraju ovakvi lagani deserti. Jedva čekam prve šumske jagode da ih ubacim u ovu tortu. A prije toga mogla bi pasti i verzija sa trešnjama. No, ostavimo to za sezonu navedenih voćkica. 





Voćna torta sa puslicama 

Biskvit 

5 jaja
5 žlica vode
150 g šećera
1 dcl ulja
200 g brašna
1 pecilni prašak


Miksajte cijela jaja dok se ne zapjene te polako dodavajte šećer i vodu te nastavite miksati još oko 5 min. Polako umiješajte ulje te mješavinu brašna i pecilnog praška. Ulijte smjesu u kalup promjera 28 cm i pecite na 180°C oko 30 minuta.
Provjerite čačkalicom da li je skroz pečen.

Krema
4 žutanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer ili sjemenke vanilije
4 žlice gustina
750 ml mlijeka
2 dcl slatkog vrhnja
+ svježe, zamrznuto ili konzervirano voće po želji

U malo mlijeka razmutite žutanjke i gustin, ostatak stavite grijati zajedno sa šećerima. Kad zakipi polako ulijevajte smjesu sa žutanjcima te smanjite vatru i miješajte. Kuhajte oko 5 min te ostavite da se do kraja ohladi. Istucite slatko vrhnje u vrlo čvrsti šlag te ga pomiješajte sa ohlađenom smjesom.

Slaganje torte
Biskvit prerežite na tri jednaka dijela. Namačite ih sa vodom da budu sočni. Premažite sa slojem kreme te poredajte sitno narezano voće. Premažite sa još jednim tankim slojem kreme te stavite drugu koru i ponovo red kreme i voća. Ne zaboravite namakati kore. Na vrh stavite koru koja vam je bila na dnu te sve premažite slojem kreme.
Po želji ukrasite sa puslicama.

Za puslice:
4 bjelanjka
250g šećera
Miksajte bjelanjke dok se ne zapjene (zabijele) te polako dodavajte šećer nastavljajući miksati sve dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Punite slastičarsku špricu i izradite ukrase po želji. Lim za pećenje obavezno dobro namastite i pospite brašnom.
Nakon što ste ispekli biskvit za ovu tortu, ugasite pećnicu te stavite lim sa puslicama bliže gornjem grijaču. Nakon 1-2 sata puslice će se lijepo osušiti. Probajte prstima da li se formirala korica. Izvadite i ohladite prije nego ih uklonite sa lima.




Kao što vidite ni meni torte ne ispadnu uvijek kako bi trebale. Krema mi je ovdje grudasta jer ju nisam pokrila folijom kad se hladila pa mi se napravila kožica. Taj problem možete jednostavno riješiti tako da kremu izmiksate sa štapnim mikserom prije dodavanja šlaga ili maslaca za što sam ja bila prelijena. Vidite i da mi je presjek nekako gnjecav, ali to je stoga što nismo mogli čekati da se ohladi prije rezanja. :)

1 komentar :

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka