Translate

Trostruko čokoladni kuglof

Recept koji sam vam još za Božićne blagdane obečala tek je sada došao na red. No, za ovakav sočan čokoladni kuglof ne morate čekati slijedeče blagdane. Isprobajte ga čim prije jer vam neće biti žao. Ovako fini, sočni i mega čokoladni kolač nisam nikad probala. 
Možete ga ispeći u bio kakvom kalupu no tada pripazite na vrijeme pečenja.

Kako su kod nas već dulje vrijeme u upotrebi zdraviji sastojci za kolače tako sam i u ovom promijenila ono što se moglo. Kao što sam već prije spomenula, novo mi je otkriće kokosovo ulje. Njega možete zamijeniti za margarin ili maslac u svim kolačima (osim u keksima ne preporučam jer se topi na puno manjoj temperaturi pa keksi ispadnu gnjecavi). 

Iako sam pobornik bilo kakvih kolača koje ispečete doma, jer je u kupljenim slasticama sve više aditiva i umjetnih okusa, također vas potičem da se usudite isprobati promijeniti i neke sastojke u kolačima. Pokušajte najprije sa integralnim brašnom koje je idealno za kekse, prhke kore pa i biskvite. Probajte i vidjet će te kako kolač može imati još bogatiji ukus nego ste to zamišljali. 






Trostruko čokoladni kuglof



110 g tamne čokolade

150 g kokosovog ulja

1 jušna žlica instant kave

220 ml vruće vode

170 ml mlijeka

170 g  muscavado šećera

1 vanilin šećer

3 jaja

270 g integralnog brašna

2  jušne žlice kakaa

1 žličica sode bikarbone

Malo soli



U zdjelu stavite vruću vodu i dodajte instant kavu te miješajte dok se ne otopi. Dodajte mlijeko, jaja,  šećer i vanilin šećer i miješajte pjenjačom. Otopite čokoladu zajedno sa kokosovim uljem te dodajte u smjesu. Pomiješajte brašno, kakao, sol i sodu te također dodajte smjesi. Miješajte dok se smjesa ne ujednači pa ulijte u dobro namašćeni i kakaom posuti kalup. Pecite na 170 °C oko 50 min. Provjerite sa čačkalicom da li je skroz pečeno. Po potrebi pecite još 5 min.

Prije vađenja kuglofa hladite ga oko sat vremena. 


 Za preljev : 2 žl ulja

                    100 g tamne čokolade


Otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko kuglofa. Posipajte sa orasima, lješnjacima ili bademima.


Pošto je kokosovo ulje skupo možete ga zamijeniti istom količinom maslaca ili margarina. No, svakako vam preporučam da isprobate kokosovo ulje koje možete pronaći u Konzumovim prodavaonicama.




4 komentara :

  1. Volim kuglofe.Ovaj mi se sviđa mislim da ću ga brzo isprobati.Lep je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brzo se smućka i vjerujem da će te uživati.

      Izbriši
  2. A baš sam danas htela da krenem na dijetu i onda sam ušla na ovaj blog i možeš da zamisliš šta se desilo! Pa ne, ovo nije u redu :))))
    Moraću da zapratim, ima da me proganja ovaj kuglof u snovima ako to ne uradim :)

    Svrati kod mene Kapege life moments :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači da nije dan za početi dijetu. Bit će vremen i za to, uostalom pečenje kolača nije toliko stresno kao dijeta. :) Svratim na tvoju stranicu svakako. :)

      Izbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka