Znam da nije u sezoni, ali kad vam suprug doma donese 2 kg banana i to onih sa akcije onda se sa njima nešto brzo mora napraviti.
Jedan dio sam pretvorila u sladoled a dio je završio u jednoj od nama omiljenih torti.
Ime joj savršeno odgovara jer je njena priprema jednostavna i brza. Peče se samo biskvit a krema miksa i spremna je za uživanje. Torta je kombinacija meni najboljeg recepta za čokoladni biskvit (sočnog ali ne preteškog) i kreme iz recepta za tortu Bačoko (http://www.coolinarika.com/recept/bacoko/) gdje mi se biskvit nije svidio jer je torta na kraju preteška za moj ukus.
BRZA BANANA TORTA
Za biskvit:
2 šalice brašna
1 žlićica soli
1 žlićica pecilnog praška
2 žlićice sode bikarbone
2 žlice kakaa
3 žlice Nesquika
2 šalice šećera
1 vanilin šećer
1 šalica ulja
1/2 šalice kuhane crne kave
1/2 šalice kiselog vrhnja
1 šalice mlijeka
2 jaja
Prosijte suhe sastojke u jednu zdjelu. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, kiselo vrhnje, ulje, kavu i šećer. Dodajte suhe sastojke i dobro izmješajte pjenjačom da se sastojci povežu. Ulijte smjesu u kalup (26 promjer) obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C 35-45 min. Probajte sa čačkalicom da li je pečeno u sredini. Ostavite da se potpuno ohladi i prerežite dva puta tako da dobijete tri jednake kore. Ako vam se napravi kupola na vrhu, nju poravnajte i odstranite (pojedite :)).
Za kremu:
500 g banana (oguljenih)
1 žl ruma
200 g tamne čokolade
200 ml šlaga
Otopite čokoladu na pari i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Zgnječite banane (najbolje sa štapnim mikserom jer će onda krema biti glatka), dodajte rum i otopljenu čokoladu. Čvrsto istucite šlag (meni najbolji je Dolcela 5+) i pomješajte sa kremom.
Slaganje torte:
Tortu slažite tako da vam prva bude najviša kora i nju preokrenite naopačke. Popršćite ju mlijekom da bude još sočnije te premažite kremom. Na vrh neka vam dođe najdonja kora i nju također preokrenite. Premažite cijelu tortu kremom i ukrasite po želji. Ja sam ovdje napravila merengue koji sam spalila sa malim plamenikom i posula kakaom.
Jedan dio sam pretvorila u sladoled a dio je završio u jednoj od nama omiljenih torti.
Ime joj savršeno odgovara jer je njena priprema jednostavna i brza. Peče se samo biskvit a krema miksa i spremna je za uživanje. Torta je kombinacija meni najboljeg recepta za čokoladni biskvit (sočnog ali ne preteškog) i kreme iz recepta za tortu Bačoko (http://www.coolinarika.com/recept/bacoko/) gdje mi se biskvit nije svidio jer je torta na kraju preteška za moj ukus.
BRZA BANANA TORTA
Za biskvit:
2 šalice brašna
1 žlićica soli
1 žlićica pecilnog praška
2 žlićice sode bikarbone
2 žlice kakaa
3 žlice Nesquika
2 šalice šećera
1 vanilin šećer
1 šalica ulja
1/2 šalice kuhane crne kave
1/2 šalice kiselog vrhnja
1 šalice mlijeka
2 jaja
Prosijte suhe sastojke u jednu zdjelu. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, kiselo vrhnje, ulje, kavu i šećer. Dodajte suhe sastojke i dobro izmješajte pjenjačom da se sastojci povežu. Ulijte smjesu u kalup (26 promjer) obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C 35-45 min. Probajte sa čačkalicom da li je pečeno u sredini. Ostavite da se potpuno ohladi i prerežite dva puta tako da dobijete tri jednake kore. Ako vam se napravi kupola na vrhu, nju poravnajte i odstranite (pojedite :)).
Za kremu:
500 g banana (oguljenih)
1 žl ruma
200 g tamne čokolade
200 ml šlaga
Otopite čokoladu na pari i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Zgnječite banane (najbolje sa štapnim mikserom jer će onda krema biti glatka), dodajte rum i otopljenu čokoladu. Čvrsto istucite šlag (meni najbolji je Dolcela 5+) i pomješajte sa kremom.
Slaganje torte:
Tortu slažite tako da vam prva bude najviša kora i nju preokrenite naopačke. Popršćite ju mlijekom da bude još sočnije te premažite kremom. Na vrh neka vam dođe najdonja kora i nju također preokrenite. Premažite cijelu tortu kremom i ukrasite po želji. Ja sam ovdje napravila merengue koji sam spalila sa malim plamenikom i posula kakaom.
Odlično izgleda!
OdgovoriIzbrišiwow.. bas odlicno izgleda.. a u potrazi sam za dobrim cokoladnim biskvitom za torte.. bas cu probati ovaj..
OdgovoriIzbrišiObožavam ovaj biskvit jer podnosi stvarno sve pa čak i male promjene u mjerama. Ponekad stavim i jogurt umjesto vrhnja ako nemam, i opet ispadne super. I da, ono meni najomiljenije: nema miksanja. Gotov je za čas.
IzbrišiFora mi je ovako visoka i savršeno je ravna. Moje uvijek nekako lelujaju
OdgovoriIzbrišiTrik je u tome da na vrh staviš najdonju koru, koja je uvijek ravna i lijepih uglova tako da ti onda poslije bude lakše nanjeti kremu. Ja sam ko zidar kad radim torte, gledam ju iz više kuteva da se uvjerim da je ravna. :)
Izbrišimrak izgleda, big lajk za veliki sloj kreme :)
OdgovoriIzbrišiHvala, krema je prozračna i pjenasta pa nisam štedila. ;)
Izbrišivrijednice.... torta je divna,ukusna a urađena prefektno....
OdgovoriIzbrišisve pohvale imaš od mene,ljubacccccc....
Tražim već 2 mjeseca neku kremu od banana za jedan svoj desert koji sam kao izmislio i koji želim probati. Imam ih već 5-6, ni ne znam broj zapravo, i niti za jednu nisam bio siguran da li je to ta. Ova tvoja krema iz ove torte, e To Je Ta! :))) Ide na to-do listu i čim ulovim vremena raditi taj svoj desert isprobavam ju i javljam dojmove. Hvala Tamara :)
OdgovoriIzbrišiPozdrav :)
OdgovoriIzbrišiAko bi radila tu tortu u kalupu promjera 13cm, bi li trebala raditi biskvit 2 puta, tj. ovu navedenu količinu podijeliti na 2 dijela i peći zasebno? I prepolovljujem li i vrijeme pečenja? Pretpostavljam da ostaje isto, no, bolje provjeriti... :)