Translate

Torta medo i kako je napraviti

Ovu tortu htjela sam već dugo napraviti i konačno se za to ukazala savršena prilika. Krstile su se moje slatke male nećakinje blizanke.
Ovaj tutorijal sam vidjela na jednoj stranci na koju sam se pretplatila i tako dobila pristup svim video tutorijalima za razne zanimljive torte. Ako i vas zanima, više informacija potražite na: http://www.designer-cakes.com/. Osim videa koji se plačaju imate i 100 besplatnih videa sa osnovama ukrašavanja torti. Svakako pogledajte jer su zaista odlični i vrlo korisni.




Medo zaista nije kompliciran za napraviti. Naime napravljen je od čvrstog biskvita koji vam daje stabilnost a spojen je sa čokoladnim ganacheom koji će vam omogućiti da ga lijepo oblikujete prije samog nanošenja šlaga.
Ovaj biskvit radila sam prvi puta i to prema receptu koji se preporučuje na stranici Designer cakes kao najbolji za izradu ovakvih torti. Oduševio me svojim okusom, čvrstinom ali i sočnošću koja je meni vrlo važna kod svake torte. Vrlo je jednostavan za napraviti,  nema miksanja, odvajanja jaja...
Ja sam ovaj recept malo prepravila. Nije mi se svidjela količina čokolade, kakaa, kave i šećera u receptu pa sam sve smanjila. Isprobala sam ga peći već dva puta ovako kako je napisano ispod i ispao je savršeno svaki put.

SOČNI ČOKOLADNI BISKVIT


  • 330 g margarina
  • 230 g čokolade
  • 2 žlice instant kave
  • 240 ml vode
  • 30 g kakaa
  • 400 g brašna
  • 1 žlićica sode bikarbone
  • 1 žlićica pecilnog praška
  • 400 g šećera
  • 6 jaja
  • 10 žlica ulja
  • 165 ml jogurta
U mikrovalnoj otopite margarin, čokoladu narezanu na kockice, kavu i vodu. Otapajte u intervalima po minutu dok sve ne postane tekuće. U drugoj posudi prosijte brašno, kakao, sodu bikarbonu i pecilni prašak (važno, ne preksačite). U trećoj (većoj) posudi dobro pomješajte šećer, jaja, ulje i jogurt. Dodajte rastopljene sastojke i na kraju lagano umješajte mješavinu sa brašnom. Pecite 1 h na 150°C u kalupu 20x30 obloženom papirom za pečenje. Probajte sa čačkalicom da li je sasvim pečen u sredini. Po potrebi pecite još 5 min. Ostavite da se potpuno ohladi pa ga prevrnite na radnu površinu. 

Čokoladni ganache

300 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja

Zagrijte vrhnje gotovo do vrenja te ga prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Ostavite nekoliko minuta te mješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se potpuno ohladi te još jednom dobro izmješajte.


Slaganje mede

Biskvit izrežite prema oblicima na slici. 


Znači potrebne su vam noge na koje ćete ganacheom zalijepiti trup i na njega glavu. Stopala zalijepite tako da stoje okrenuta malo prema van, a na strane trupa zalijepite ruke. Nožićem lagano zaoblite oštre rubove tako da čim više dobijete oblik mede. Cijelog medu premažite slojem ganacha i ostavite u hladnjaku oko 1 h da se ohladi. Ako vam je ganche pretvrd za mazanje, stavite ga na 5 sekundi u mikrovalnu i dobro izmješajte. Ponovite ako je potrebno.























Kao što vidite ja sam medu stavila na podložak no to je samo zbog toga jer sam ga postavila na drugu tortu. Vama će medo ispasti veći. Od biskvita koji ste dobili iskoristie čim više. Iscrtajte si najprije malo sa nožićem gdje ćete otprilike rezati. Dijelove tijela možete prerezati i vodoravno te mazati ganacheom ili nekom drugom čvrščom kremom ako želite jači okus čokolade ili neki dodatni okus u torti. 

Kad se medo ohladi vrijeme je za daljne ukrašavanje. Od fondana napravite oblike kao na slici. Zalijepite njušku, uši i stopala sa malo ganachea. Pripremite šlag (bit će vam dovoljna 1 l šlaga, mani je za ovog manjeg bilo 1/2 l više nego dovoljno). Nemojte ga istuči prečvrsto kako bi mogli dobiti lijepe, dugačke čuperke. Koristite manji zvjezdasti nastavak (sa čim manjim medo će imati manje ali više čuperaka a sa večim ćete dobiti velike i rijeđe čuperke). Počnite ukrašavati između nogu pa zatim cijele noge. Nakon toga krenite prema trbuhu a zatim je svejedno. Važno je samo da uvijek počnete skroz od dole i gradite čuperke prema gore. Glavu ostavite za kraj. Kad ste nanjeli sav šlag, namjestite medi još i nosić i oči. 



Ovako je ispala moja cjelokupna torta. Djeca su na proslavi bila oduševljena i svaki je poželio pojesti dio mede. Varijacije na ovog medu su beskonačne. Od različitih boja pa do daodatak koje možete postaviti uz njega (pčelice, cupcake, srce, balone, dekicu...). Igrajte se i osmislite neku novu temu, a svakako bi vas molila da podijelite slike samnom na mojoj facebook stranic (https://www.facebook.com/cakebydesign) ili na Instagramu (cakebydesign).






Broj komentara: 18 :

  1. Medvjedić je divan! Dječica su sigurno bila oduševljena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, bili su. Neznam zašto, ali svi su htjeli jesti uši. :)

      Izbriši
  2. Super je. Imam i ja blizanke i tek prošle godine su tražile da imaju zajedničku tortu, do sada sam im radila odvojene presvučene ticinom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam razmišljala da napravim dva medvjedića, no na proslavi su bile još dvije torte pa bi svega bilo jednostavno previše. Drago mi je ti se sviđa.

      Izbriši
  3. ovo je predivno, zapamtit ću si možda uskoro i ja ovako nešto isprobam

    OdgovoriIzbriši
  4. pozdrav, torta mi se jako sviđa i super je objasnjen postupak. Samo me zanima koju količinu ste Vi uzimali da bi dobili ovako manjeg medu? Da li sve u pola ili?
    Lijep pozdrav i hvala na odgovoru :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam napravila cijeli biskvit sa količinama kako stoji gore u receptu. Nisam bila sigurna koliko će mi trebati. Na kraju mi je ostalo oko 1/3 biskvita. Ovdje je malo zeznuto uzimati pola smjese. Hoću reći da bi ga onda trebalo peći u nešto manjem kalupu. Ako biskvit bude nizak i medo će imati neobičan oblik. Odnosno bude zdepast a jako nizak. Ovo mi je prvi put da sam ga radila tako da se ni sama nisam još igrala sa veličinom.

      Izbriši
  5. Kolike je velicine medo? Ne kuzim, da je taj jedan biskvit dosta za cijelog medu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je medo bio visine 20-25cm. Pošto biskvit pećete u četvrtastom kalupu i poslije režete oblike i slažete ih jedan na drugi, naravno da je dovoljno za cijelog medu. Ako iskoristite cijeli biskvit prema mjeramu u receptu vaš će medo biti i nešto veći. Ja sam htjela manjeg jer mi je dolazio na drugu tortu pa da ne bude pretežak i nisam iskoristila sav biskvit.

      Izbriši
  6. šlag nije otopio fondan? da li se može napraviti dan ranije?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Medo je na posebnoj podlozi tako da je jako malo šlaga došlo na fondan i nije se otopio. Torta je napravljena za isti dan i ne preporučam da se napravi puno prije. Naime ove špice koje radite kao krzno su tanke i tu se šlag brzo suši. I to ne izgleda lijepo.

      Izbriši
  7. Cao. . . zanima me da li je moguce izmrvii koru u fil i od toga oblikovati meda? Mnogo mi se svidja ideja ali se bojjim da necu umeti odrezati tacne mere za trup glavu,, noge

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lijepo i svaka čast na objašnjenju,sve pohvale

    OdgovoriIzbriši
  9. Izvinite, gde se mogu pronaći objašnjenja za izradu i recept?

    OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka