Translate

Posjet Krakovu i njihovoj čokoladnoj manufakturi I. dio

Oh, na kako lijepom izletu sam bila. Neznam jeste li i vi posjetili Krakow i kako vam je bila, ali ja sam oduševljena. Jako malo sam znala o gradu i općenito o Poljskoj. No sada kad sam ih upoznala imam želju ponovno ih posjetiti. Toliko toga za vidjeti a tako malo vremena. Osim Krakowa posjetili smo i Auschwitz, rudnik soli Wielicku te rodno mjesto pape Ivana Pavla II, Wadowice. O svemu ću vam pisati u narednim postovima.

Preostali dio zida koji je okruživao stari grad u Krakowu poslužio je kao mala galerija


Poljska je zapravo vrlo slična našoj državi, koliko kulturom, hranom, povijesti i iako smo slaveni nešto manje jezikom (nisam ih baš mnogo razumjela koliko sam mislila da hoću). 
Poljska ima prekrasnu prirodu, veliki dio zemlje prekriven je šumama. U Poljskoj se nalazi i jedina europska pustinja, a kod njih živi i jedini europski bizon koji se kod njih zove Žubr. Poznati su po votki i pivu, a najpoznatija votka je Žubrowka i to ona koja sadrži bizonovu travu. Kažu da ta votka nije originalna ako u njoj nije travka koju je malo pomokrio bizon. :)    
Postoji i pivo nazvano  prema bizonu
Grad Krakow veličine je našeg Zagreba iako u njemu živi manje ljudi. Glavni javni prijevoz također je tramvaj. Wawel je naziv njihovog starog grad odnosno dvorca i crkve koji se nalazi na jednom malom brdu. U podnožju brda prema legendi, u jednoj špilji živio je zmaj Smok. Bio je vrlo ružan i terorizirao je selo u blizini. Ubijao je stoku pa čak i ljude. Kralj Krakus sklopio je tada sa njim pakt; poštedjet će selo ako mu svake godine u žrtvu donesu mladu djevojku. No kada je došao red na da žrtvuju njegovu kćer, kralj je dao nagradu onome tko ubije zmaja. Mnogi su pokušali no nisu uspjeli dok se nije pojavio mladi Skuba koje je otrovao meso ovce sa sumporom te stavio zmaju pred spilju. Kad je zmaj pojeo ovcu, strašno je ožednio te popio cijeli Vislu i eksplodirao.
Smak Wawelski
WawelKatedrala na Wavelu u kojoj je Karol Wojtyla bio kardinal prije nego što je postao papa
Kosti kita, losa i nosoroga obješene na ulazu u katedralu čuvale su od zla. Danas kažu da jednom kad kosti padnu sa lanca da će nastupiti smak svijeta.


Katedrala koja se nalazi na glavnom trgu
Tržnica na glavnom trgu
Kolaž nekoliko zanimljivih izloga i natpisa (ova zadnja slika je jedna od poznatijih pivnica u gradu)

Izlog jedne od mnogih slastičarnica u gradu

Kako post nebi bio predug, završit ču ga sa ovom slatkom slikom. U sljedećem postu priča o posjetu Krakowskoj manufakturi čokolade...4 komentara :

  1. Hjoj kakve divote i super priče :) Jedvačekam sljedeći post!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš zanimljiv post! Obožavan čitati o posjetima drugim gradovima i silno me veseli nadolazeći post :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Sva sam ova mjesta posjetila prije 7-8 godina..Lijepo je obnoviti uspomene, baš kad sam polako počela zaboravljati detalje i imena. Stoga Vam od srca hvala, jedva čekam slijedeći post. Pozdrav, Nana

    OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka