Svi ste već čuli za klipiće i pravite ih na razne načine. No ovi naši Varaždinski su stvarno posebni. Izvana hrskavi a unutra mekani ko duša. Meni najbolji kad su punjeni.
Donosim vam recept ali i foto tutorial kako da nafrčete najljepše klipiče.
VARAŽDINSKI KLIPIĆI
500g brašna
3 dl mlijeka
1dl ulja
4 dkg svježeg kvasca
1 žlićica navrh soli
1 žlica šećera
malo sezama ili kumina
jaje za premazivanje
Brašno stavite u veću posudu i napravite rupu u sredini. Okolo uz stijeneke dodajte sol. U rupu umrvite kvasac, dodajte šećer te toplog mlijeka toliko da mješajući dobijete gustu smjesu. Ostavite da kvasac nabubri oko 10 min. Zagrijte u manjem lončiću ostatak mlijeka sa uljem. Miješajte brašno i polako dodavajte mlijeko i ulje te zamijesite glatko tijesto. Za dobro dizano tijesto potrebno je zasukati rukave. Najbolje bi bilo da mjesite bar 10 min. Ako vam je teško ručno poslužite se samostoječim mikserom.
Ostavite na toplom da udvostruči volumen (oko 40-50 min).
Od tijesta radite loptice nešto manje od teniskih i slažite ih na nauljenu podlogu.
Jedan dio radne površine lagano nauljite.
Lopticu tijesta utisnite prstima u sredini, u taj utor stavite sukać i povucite prema gore te ostatak tijesta razvaljajte prema sebi. Na taj će te način dobiti ovakav ovalni oblik koji je nabolji za savršene šare na klipiću.
Počnite frkati klipić tako da krajeve gurate prema naprijed i van. Na taj način će te tijesto sa sredine gurati prema van i klipić će na kraju biti svugdje jednake debljine.
Klipiće slažite u nauljen lim za pećenje. Ostavljajte oko 3 cm razmaka među njim jer će pri pečenju narasti. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 20-30 min da još jednom narastu te ih premažite jajetom i posipajte sezamom, lanom ili kimom po želji.
Pecite na 220°C oko 10-15 min.
Donosim vam recept ali i foto tutorial kako da nafrčete najljepše klipiče.
VARAŽDINSKI KLIPIĆI
500g brašna
3 dl mlijeka
1dl ulja
4 dkg svježeg kvasca
1 žlićica navrh soli
1 žlica šećera
malo sezama ili kumina
jaje za premazivanje
Brašno stavite u veću posudu i napravite rupu u sredini. Okolo uz stijeneke dodajte sol. U rupu umrvite kvasac, dodajte šećer te toplog mlijeka toliko da mješajući dobijete gustu smjesu. Ostavite da kvasac nabubri oko 10 min. Zagrijte u manjem lončiću ostatak mlijeka sa uljem. Miješajte brašno i polako dodavajte mlijeko i ulje te zamijesite glatko tijesto. Za dobro dizano tijesto potrebno je zasukati rukave. Najbolje bi bilo da mjesite bar 10 min. Ako vam je teško ručno poslužite se samostoječim mikserom.
Ostavite na toplom da udvostruči volumen (oko 40-50 min).
Od tijesta radite loptice nešto manje od teniskih i slažite ih na nauljenu podlogu.
Jedan dio radne površine lagano nauljite.
Počnite frkati klipić tako da krajeve gurate prema naprijed i van. Na taj način će te tijesto sa sredine gurati prema van i klipić će na kraju biti svugdje jednake debljine.
Klipiće slažite u nauljen lim za pećenje. Ostavljajte oko 3 cm razmaka među njim jer će pri pečenju narasti. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 20-30 min da još jednom narastu te ih premažite jajetom i posipajte sezamom, lanom ili kimom po želji.
Pecite na 220°C oko 10-15 min.
Jednom sam ih jela bas u Varazdinu, al nisam nikad doma pokusala sama ih napraviti- hvala za recept i tutorial- upravo ih idem umjesiti!
OdgovoriIzbrišiIzgleda preukusno, moraću da ih probam! :)
OdgovoriIzbrišihttps://breadwithstrawberryjam.wordpress.com/
Pravila sam ih nedavno i to dva dana za redom,fantasticni su
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da su ti uspjeli i da su se tražile repete. :)
Izbriši