Royal icing jedan je od najboljih
"izuma" u slastičarstvu. Vrlo jednostavan za napraviti a ima toliko
široku upotrebu. Radi se od bjelanjaka i šećera u prahu, ponekad s dadatkom
limunovog soka.
Može se koristiti bijeli ili obojen
prehrambenim bojama.
RECEPT:
1 BJELANJAK
2 ŠALICE ŠEĆERA U PRAHU
Prosijte šećer te u njega polako dodavajte bjelanjak stalno mješajući. Miksati možete i sa mikserom na najnižoj brzini. Mješajte oko 2-3 min dok smjesa ne postane sjajna.
Ovo je osnovni recept za royal icing.
Pošto on ima široku namjenu bit će potrebne prilagodbe u gustoči. Stoga će biti
potrebno dadati više ili manje šećera u prahu.
ZA UPOTREBU ROYAL ICINGA ZA CRTANJE ILI
PISANJE: potrebna je manja gustoća. Dodajte za
2 žlice šećera manje.
ZA IZRADU SUHIH UKRASA: Napravite royal icing prema receptu gore.
ZA UPOTREBU ROYAL ICINGA KAO LJEPILA: Dodajte 4 žlice šećera u prahu više.
NANOŠENJE ROYAL ICINGA
Kad napravite smjesu primjetit će te da
je vrlo ljepljiva i gusta te ju je teško nanositi bilo čime jer se lijepi za
ama baš sve. Stoga ju je najlakše nanositi sa dresir vrečicom koju možete
napraviti od papira za pečenje, kasnije ju možete i baciti. Kako bi ju
napravili odrežite komad papira u obliku trokuta.
Savjet: preostali icing koji vam ne stane u dresir vrećicu pokrijte vlažnom krpom kako se ne bi napravila korica na površini.
CRTANJE I PISANJE SA ROYAL ICINGOM
Za crtanje ili pisanje najbolje je na
dresir vrečici odrezati samo malo vrh kako bi dobili čim tanji mlaz za pisanje.
Kekse ukrasite tako da najprije obrubite
oblik keksa i ostavite da se suše oko 10 min. Nakon toga ispunite unutrašnjost
keksa ali sa smjesom kojoj ste dodali kap (stvarno kap) vode. Tako ćete dobit lijepe oblike koji se neće usljed težine smjese
razlijati.
Royal icingom možete i ispisivati slova
na torti (najbolje na onoj prekrivenoj fondanom, ali može i na čokoladi koja se
prethodno stegnula. Za one ukrašene šlagom royal icing nije dobra opcija.
Držite vrh dresir vrečice lagano
podignutu od podloge te "vucite" slova po podlozi.
Na taj način dobit ćete lijepa i glatka
slova. Vježbajte najprije na podlozi pa tek onda napravite željeno na torti ili keksima.
IZRADA SUHIH DEKORACIJA
Ovdje je najvažnije da pustite mašti na
volju. Obojite smjesu u razne boje. U dresir vrečicu stavite nastavak za
ukrašavanje te na papir za pečenje istiskujte različite oblike cvijetića,
školjkica, srca, listova, čipkica a može čak i slova te ih ostavite da se suše
preko noći. Polako ih odlijepite od papira te ukrasite njima kolač ili tortu.
Možete ih spremiti na suhom mjestu za kasniju upotrebu.
ROYAL ICING KAO LJEPILO
Da, zaista ga možete upotrijebiti za
ljepilo. Najčešće ga koristimo kao ljepilo za kekse kako bi napravili božićnu
kućicu. Royal icing mora biti gust, što gušći to će se brže stisnuti i
zalijepiti vašu kreaciju. Kasnije ga možete upotrijebiti i za dekorativne
detalje te za lijepljenje bombona na kućicu.
Slike u ovom postu nisu moje, osim one s mojim logom. :)
Lep i poučan post i sigurno će mnogima koristiti. Ako si ti pravila ovu kućicu skidam kapu, prelepa je.
OdgovoriIzbrišiHvala Jelena ali nije moja, kao što sam napisala gore, samo slika s mojim logom je moja, ostale su s neta. :)
OdgovoriIzbrišijako korisno i lijepo, hvala!
OdgovoriIzbrišisuper post... ja sam pogledala već nekoliko videa o tome kako se radi i koristi ali ga još uvijek nisam napravila...
OdgovoriIzbrišiDraga obožavam ovakve tvoje poučne postove! Definitivno ću ovo isprobati. Reci mi samo još da li je onda taj royal icing jako sladak kad se jede ili nije?
OdgovoriIzbriši...da li se bjelanjak nekako termički obrađuje ili ostaje sirov
OdgovoriIzbriši(u tom slučaju, kako se zaštititi od trovanja?)
ovo će mi baš odlično doći....
OdgovoriIzbrišinisam ti odavno rekla da obožavam tvoj blog :***