Translate

Razni keksići od istog tijesta

Stižu nam blagdani. Oni dani kada na stolu volimo imati obilje. Pripremiti nešto posobno, nešto što ne radimo svaki dan. No moram priznati da to ponekad zna biti dosta stresno. Želite da sve super uspije i da bude ukusno i fino. Jako volim peći kolače, a najviše one "prave" kolače, kako ja to nazivam. Mislim pri tome na raskošne kolače pune raznih krema i posebnih okusa, prekrasnih dekoracija. Zato kad dođe Božić i želim na stolu imati raznolike pa čak i tradicionalne kolačiće onda posegnem za ovakvim jednim prečacem. :)
Od ovog tijesta mogu se raditi razni keksići. Granica je jedino mašta (možda i pokoji kalupić manjka, ali i tome se može doskočiti). Tijesto je jednostavno, možete ga koristiti kao takvog ali možete u njega dodavati i raznorazne dodatke poput kakaa, kokosa, lješnjaka, badema...
Tijesto je mekano pa bez problema možete dodati ove sastojke i neće biti pretvrdo.

Evo i da izložimo varijacije koje sam uz pomoć supruga (koji se pokazao kao vrlo strpljiv ljepeći keksiće) napravila ove godine za meni najdraže blagdane. 



Dakle ovdje imamo:  Ružice u stilu Lincera, košarice punjene kremom od limuna, husare, keksiće u stilu breskvica ljepljene čokoladom i keksiće sa otiskom prsta. :)

Linceri su vrlo jednostavni keksi koji se dobiju tako da se dva kesa lijepe zajedno sa marmeladom. Tijesto razvaljajte vrlo tanko pa režite kalupom. Ako nemate neki ovakav možete to napraviti i sa čašom. U pola izrezanih keksića izrežite manje rupice (možete to učiniti sa npr. čepom od boce). Kad se ispeku lijepite ih glatkom marmeladom po želji.



Za košarice vam već treba kalup. Ima ih u Konzumu za kupiti po cijeni od 25kn. Ovakve košarice možete puniti stvarno sa bilo čim. Ganacheom, kremama, džemom, rastopljenom čokoladom. Ovdje je krema iz recepta za limun pitu.



Kolačiće u stilu husara načinite tako da u tijesto dodate mljevenih lješnjaka a zatim radite loptice i uvaljajte ih u mljevene lješnjake. Na kraju u sredinu svake loptice utisnite komadič čokolade.



Kolačiće sa otiskom prsta ili thumbprint cookiese načinite tako da napravite kuglicu i jako utisnite palac u sredinu. Kad se ispeku kekse uvaljajte u mljeveni šećer i rupice punite marmeladom ili čokoladom.

I za ove zadnje kekse, načinite male loptice te ih uvaljajte u mljevene lješnjake. Kad se ispeku, po dvije loptice lijepite zajedno sa malo rastopljene čokolade.


                                                     

Recept za tijesto za kekse

500g brašna
1/4 vrećice pecilnog praška
150 g margarina
180 g šećera
3 jaja
1 vanilin šećer

Brašno i pecilni prašak prosijte, pa u njega dodajte omekšali margarin te ga umrvite u tijesto. Ili jednostavno sve zajedno lagano miksajte sa mikserom sa običnim nastavcima. Razmutite jaja i šećere u drugoj posudici pa dodajte u brašno i zamjesite glatko tijesto. Zamotajte u foliju i ostavite u hldnjaku 30 minuta. Nakon toga. igrajte se sa tijestom. Pecite na 180 C od 5-10 min. Zavisi koliko vam je tijesto tanko. Dakle za lincere će vam trebati 5 min a za loptice nešto više. Tijesto uglavnom, mora biti blijedo nikako smeđe boje. 

Ovakvi keksići najbolji su kad odstoje, stoga se komotno možete primiti posla već sada te ih pospremiti u kutije a za Božić uživati u svojim kreacijama. :) Ugodne i mirišljave blagdane vam želim. Puno dobrih i ukusnih kolača... 
I za kraj jedna mala kućica, slatka i mirisna.


 


Broj komentara: 8 :

  1. prekrasni su! kućica je odlična :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su slatki keksići, a sigurno i jako fini :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je prelijepo i prefino ;) sva sreća da sam blizu pa sam sve probala :) najbolja mi je košarica sa limunom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Slučajno sam naletjela na tvoj blog preko bloga What's for dessert? tražeći neke fine i brze keksiće. Sinoć sam ih napravila i oduševljena sam, dodala sam zasad samo komadiće čokolade jer će biti za dječji rođ. a imamo alergičare, ali jedva čekam isprobavanje različitih oblika i okusa, hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđaju. Recept je iz stare i provjerene kuharice. :)

      Izbriši
  5. Keksici su super! Spremam se da ih pravim, ali ne znam koja je to tacno krema za limun pitu? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka