Translate

Kokos krem pita, Coconut cream pie






U zadnje vrijeme često pečem pite. Pita je vrlo jednostavan i brz kolač ako imate unaprijed pripremljenu koru. Napravim si tijesta od pola kile brašna i to mi je dovoljno za tri pite. Ono što ne potrošim, smrznem. Tijesto je jednako dobro kao i svježe. Za punjenje također nije potrebno puno truda, obično se kuha pa se toplo stavi na koru i sve zajedno hladi, ili se hladno rasporedi i odmah ukrasi. A kako su pite lijepog okruglog oblika (kao i torte) idealna su podloga za igranje ukrašavanja. Jedini problem kod pite je taj što je to zapravo vrlo mali kolač pa se jako brzo pojede. :-)

Kokos krem pitu sam radila više puta i omiljena je kod mene ali i kod moji susjeda. :-) Znat če oni koji su. Recept sam našla na stranici: Best coconut cream pie. Koru radim po svom receptu, ali napisat ču vam sve niže u prijevodu recepta. Više volim ove naše domaće kore, kao što su one za klasičnu pitu od jabuka, nego one Američke. Kad sam ju radila imala sam osječaj da je oko te kore puno posla ali ne i toliko rezultata na kraju.
Kao što vidite moja krema za ovu pitu je jako bijela, a to je stoga jer sam zaboravila staviti žumanjeke. Pssst, niko nije ni primjetio. :-)
Za pite koristim kalup promjera 28 cm.





KOKOS KREM PITA

Za koru: 
25 dag brašna
8 dag maslaca
12 dag šećera
1 jaje
1/2 vanilin šećera
malo pecilnog praška

Zamjesite glatko tijesto od svih sastojaka koje će te prije zagrijati na sobnu temperaturu. Maslac umrvite u brašno sa pecilnim praškom pa dodajte umućeno jaje i šećere. Ostavite u hladnjaku oko 30 min zamotano u foliju. Razvaljajte krug debljine oko 3-4 cm pa prenesite u okrugli kalup. Ispecite koru na 180C oko 15 min. Ako imate ventilacijsku pečnicu pecite kraće. Kora ne smije biti smeđe boje (u prijevodu: pekli ste predugo :-))
 Ja si od duple smjese nategnem 3 kore, ovako će vam ostati malo tijesta od kojeg možete ispeći keksiće. Sigurno će se pojesti.

Za kremu:
1/3 šalice brašna
2/3 šalice šećera
1 vanilin šećer
malo soli
1 šalica kokosa
3 razmućena žumanjka
4 žlice maslaca (oko 100 g)
3 šalice punomasnog mlijeka
+ 4 dl slatkog vrhnja za šlag 

Mlijeko prethodno zagrijte. U dubokoj tavi pomješajte brašno, šećere, sol i kokos. Dodajte 1 šalicu toplog mlijeka pa miješajte na vatri dok se ne zgusne. Tako dodajte i ostale dvije šalice mlijeka. Maknite s vatre pa umiješajte žutanjeke. Vratite na vatru i kuhajte još oko 3-4 min stalno miješajuči. Dodati maslac pa kad se otopi krema je gotova. Malo ohladite i sipajte na pečenu koru. Ostavite hladiti oko 3 sata u hladnjaku. 

Ukrasite sa šlagom i posipajte sa kokosom.






A ova pita je novi experiment. Naime, nedavno mi je suprug u Austriji kupio preeefinu mliječnu čokoladu sa punjenjem od panna cotte i šumskog voća. Odlučila sam napraviti sličan kolač, a pita je idelno rješenje jer se ovaj voćni dio lijepo može uliti u kalup (koru). Nisam još uvijek zadovoljna ishodom pa ću je raditi još jednom (ili više puta) dok ne dobijem barem sličan okus one čokolade.


Pišući ovaj post pronašla sam i zanimljivi članak o Kokos krem piti. Postoji čak i nacionalni dan ove pite u Americi, naravno! koji se održao početkom ovog mjeseca. Zanimljivo!! Pročitajte više na linku dole.


Related articles
Enhanced by Zemanta

Broj komentara: 6:

  1. Jako mi se sviđa dekoracija pite, pogotovo ovaj rubni dio. A i pita od kokosa zvuči odlično.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno izgleda i mora da je jako fina :) A ova eksperimentalna pita mi se jako sviđa.. nadam se da ćeš uskoro biti zadovoljna i podijeliti s nama recept :)

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasno! I ja trenutno pecem pite :D.

    OdgovoriIzbriši
  4. stvarno ti je prekrasna pita, jako mi se sviđa recept. jedan od onih kolača koji jednako dobro izgledaju kao što i m je divan okus.

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna je pita a okuse je fenomenalan, ja sam ta sretnica da mogu isprobati sve Tamarine divote <3

    OdgovoriIzbriši
  6. divno izgledaju i jedna i drug i čokoladni cvjetić na tanjuru mi se sviđa!

    OdgovoriIzbriši

Google+ Followers