Translate

Limoncelli


Ovi keksići samim nazivom ali i oblikom vam govore koji je njihov glavni sastojak. Jako volim limun u kolačima, a lemon curd, koji je i jedan od sastojaka ovih keksića, mi je omiljeni. 
Ako ga još niste radili sad će te naučiti. Možete ga spremiti u staklenke te koristiti kao bazu za kreme sa šlagom. 


LIMONCELLI

170 g glatkog brašna
75 g maslaca
65 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli
naribana kora jednog limuna
1 jaje

Brašno pomiješajte sa maslacem narezanim na kockice. Umrvite maslac tako da smjesa izgleda poput pijeska. U maloj posudi pomiješajte jaje, šećer, vanilin šećer, sol i koricu limuna. Mijašejte dok se šećer ne otopi. Dodajte smjesi brašna i zamijesite glatko tijesto. Ostavite pola sata u hladnjaku. Oblikujte kuglice od tijesta te ih ušiljite na krajevima i onda pritisnite prstom u sredini kako bi napravili mjesta za kremu. Slažite ih na namazani lim. 

Krema (lemon curd):

1 jaje
sok jednog limuna 
4 žlice šećera
1 žlica maslaca

Pomiješajte sve sastojke te ih zagrijavajte na pari (ili na jako laganoj vatri), stalno miješajući sve dok ne postane konzistencije džema. Ako radite na pari ne morate se bojati da će smjesa zakipjeti ali ako radite na laganoj vatri to vam se nikako ne smije dogoditi. Smjesa će se zgrušati. 
Maknite s vatre i dodajte maslac, miješajte dok se ne otopi. Ohladite te punite rupice u keksima.

Pecite na 170°C 10-15 min. Keksići moraju ostati blijedi a lemon curd ne smije nikako postati smeđi. Još tople pospite šećerom u prahu.

-------> Nekoliko savijeta: Maslac možete jednostavno umrviti sa mikserom ili sa pjenjačom. 


            U ovom receptu navedeni su sastojci za lemon curd u količini za dvije smjese kesića. Pošto mi je malo bezveze bilo da vam navodim recept sa pola jajeta. Ostatak možete spremiti u staklenku i čuvati u hladnjaku do novih limocella. :)

-------> Gumbići za dijeljenje, lajkanje i printanje recepta su vam s lijeve strane i dole pa se poslužite s njima. Podijelite radost pećenja kolačića i odbrojavajte do Božića uz keksiće. :)

Nema komentara :

Objavi komentar

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka