Translate

Kako napraviti royal icing i za što se sve može upotrijebiti


Royal icing jedan je od najboljih "izuma" u slastičarstvu. Vrlo jednostavan za napraviti a ima toliko široku upotrebu. Radi se od bjelanjaka i šećera u prahu, ponekad s dadatkom limunovog soka.
Može se koristiti bijeli ili obojen prehrambenim bojama.RECEPT:

1 BJELANJAK 
2 ŠALICE ŠEĆERA U PRAHU

Prosijte šećer te u njega polako dodavajte bjelanjak stalno mješajući. Miksati možete i sa mikserom na najnižoj brzini. Mješajte oko 2-3 min dok smjesa ne postane sjajna. 
​​
 Ovo je osnovni recept za royal icing. Pošto on ima široku namjenu bit će potrebne prilagodbe u gustoči. Stoga će biti potrebno dadati više ili manje šećera u prahu.
ZA UPOTREBU ROYAL ICINGA ZA CRTANJE ILI PISANJE: potrebna je manja gustoća. Dodajte za 2 žlice šećera manje.
ZA IZRADU SUHIH UKRASA: Napravite royal icing prema receptu gore.
ZA UPOTREBU ROYAL ICINGA KAO LJEPILA: Dodajte 4 žlice šećera u prahu više.

NANOŠENJE ROYAL ICINGA
Kad napravite smjesu primjetit će te da je vrlo ljepljiva i gusta te ju je teško nanositi bilo čime jer se lijepi za ama baš sve. Stoga ju je najlakše nanositi sa dresir vrečicom koju možete napraviti od papira za pečenje, kasnije ju možete i baciti. Kako bi ju napravili odrežite komad papira u obliku trokuta. 


Savjet: preostali icing koji vam ne stane u dresir vrećicu pokrijte vlažnom krpom kako se ne bi napravila korica na površini.


CRTANJE I PISANJE SA ROYAL ICINGOM
Za crtanje ili pisanje najbolje je na dresir vrečici odrezati samo malo vrh kako bi dobili čim tanji mlaz za pisanje.
Kekse ukrasite tako da najprije obrubite oblik keksa i ostavite da se suše oko 10 min. Nakon toga ispunite unutrašnjost keksa ali sa smjesom kojoj ste dodali kap (stvarno kap) vode. Tako ćete dobit lijepe oblike koji se neće usljed težine smjese razlijati.
Royal icingom možete i ispisivati slova na torti (najbolje na onoj prekrivenoj fondanom, ali može i na čokoladi koja se prethodno stegnula. Za one ukrašene šlagom royal icing nije dobra opcija.
Držite vrh dresir vrečice lagano podignutu od podloge te "vucite" slova po podlozi.
Na taj način dobit ćete lijepa i glatka slova. Vježbajte najprije na podlozi pa tek onda napravite željeno na torti ili keksima.

 


 IZRADA SUHIH DEKORACIJA
Ovdje je najvažnije da pustite mašti na volju. Obojite smjesu u razne boje. U dresir vrečicu stavite nastavak za ukrašavanje te na papir za pečenje istiskujte različite oblike cvijetića, školjkica, srca, listova, čipkica a može čak i slova te ih ostavite da se suše preko noći. Polako ih odlijepite od papira te ukrasite njima kolač ili tortu. Možete ih spremiti na suhom mjestu za kasniju upotrebu.
ROYAL ICING KAO LJEPILO
Da, zaista ga možete upotrijebiti za ljepilo. Najčešće ga koristimo kao ljepilo za kekse kako bi napravili božićnu kućicu. Royal icing mora biti gust, što gušći to će se brže stisnuti i zalijepiti vašu kreaciju. Kasnije ga možete upotrijebiti i za dekorativne detalje te za lijepljenje bombona na kućicu.
 Slike u ovom postu nisu moje, osim one s mojim logom. :)

Broj komentara: 7 :

 1. Lep i poučan post i sigurno će mnogima koristiti. Ako si ti pravila ovu kućicu skidam kapu, prelepa je.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala Jelena ali nije moja, kao što sam napisala gore, samo slika s mojim logom je moja, ostale su s neta. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. super post... ja sam pogledala već nekoliko videa o tome kako se radi i koristi ali ga još uvijek nisam napravila...

  OdgovoriIzbriši
 4. Draga obožavam ovakve tvoje poučne postove! Definitivno ću ovo isprobati. Reci mi samo još da li je onda taj royal icing jako sladak kad se jede ili nije?

  OdgovoriIzbriši
 5. ...da li se bjelanjak nekako termički obrađuje ili ostaje sirov
  (u tom slučaju, kako se zaštititi od trovanja?)

  OdgovoriIzbriši
 6. ovo će mi baš odlično doći....
  nisam ti odavno rekla da obožavam tvoj blog :***

  OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka