Translate

Heljda i njezino brašno, Buckwheat and its flour

Danas sam se odlučila da pišem o jednoj vrlo zdravoj, ali malo korištenoj namjernici u našim kuhinjama.
Heljda, usprkos uvriježenom mišljenju, uopče nije žitarica. To je zelena biljka sa listovima, u bliskom srodstvu sa rabarbarom, a potekla je iz Kine.
Na stabljici heljde rastu plodovi čije se sjemenke kasnije
konzumiraju kao cijele ili se od njih pravi brašno.


Heljdino brašno iznimno je bogato hranjivim tvarima te ne sadrži gluten (to je onaj sastojak koji smeta šećerašima i osobama oboljelim od celijakije). Ima specifičan okus, nešto slično kao orašasti plodovi. Stoga je vrlo pogodno za izradu raznoraznih slastica. Ja često radim palačinke i muffine s heljdinim brašnom.

Palačnike radim isto kao i obične samo zamijenim cijelu količinu bijelog brašna sa heljdinim. Ako vam je taj okus prejak možete staviti pola pola, a ako vam je važno da palačinke budu bez glutena, onda bi ga trebalo mješati sa sojinim brašnom koje također ne sadrži gluten. Vidjet ćete da vam tijesto za palačinke bude pomalo sluzavo, no ne brinite to je zbog heljdinog brašna. U smjesu ćete morati dodati nešto više tekućih sastojaka da bi vam palačinke na kraju ispale rahle a ne gumene. :-) Palačinke su i nešto tamnije boje nego obične, možete ih djeci podvaliti pod čokoladne.  Heljdine palačinke izvrstan su početak dana + domaći pekmez od šljiva. :-)


Moji prvi heljdini mufini oduševili su me jednostavnošću pripreme. A dok su se pekli zamirišala se cijela kuća. Čak su se dopali i mojim ukučanima koji su inače vrlo skeptični kad je u pitanju zdrava hrana. :-) Znam da ne izgledaju poput onih muffina sa tonom kreme od maslaca na vrhu ali vjerujte mi vrlo su ukusni. Evo i recepta.

        HELJDINI MUFFINI

Potrebno vam je:
  • 4 šalice na kockice narezanih jabuka
  • 1 šalica šećera 
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice ulja
  • 2 žlićice vanili ekstrakata ili šećera
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 2 žlićice sode bikarbone
  • 2 žlićice cimeta
  • 1 žlićica soli
  • 1 šalica grožđica
  • 1 šalica grubo sjeckanih oraha 
Zajedno pomješajte jabuke i šećer. U drugoj posudi pomješajte jaje, ulje i vanilin ekstrakt. U trećoj posudi pomješajte brašno, sol, sodu i cimet. U jabuke dodati tekuće sastojke pa brašno i na kraju lagano umješati grožđice i orahe. Smjesa će biti prilično gusta. Stavljati s žlicom u kalupe prethodno podložene sa papirićima za muffine. Ispast će vam smjese za oko 20 muffini, pa ako želite manje, radite pola smjese.
Pecite na 180 C 25-30 min.
Izvadite odmah iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohlade. Konzumirajte. :-)



Heljdino brašno prilično je teško pronači kod nas. Jedan razlog je taj što ga nema u svim dućanima a u onima u kojima ih ima cijena je dosta visoka. Ja ga inače kupujem u Sloveniji (koja ima rašireniju kulturu heljdinog brašna od nas) gdje ga možete nači po cijeni od 16 kn po kili, kod nas je duplo skuplje.
A sad trk u kuhinju i isprobajte nešto od ovoga, neče vam biti žao.


3 komentara :

  1. Zanimljivi muffini :) nikad nisam koristila heljdino brašno u kolačima :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav! Želim izbaciti pšenično brašno iz upotrebe, čitala sam kako je heljdino jako zdravo. Može li to biti dobra zamjena? Ima li neko jelo za koje se ipak ne preporučuje njegova upotreba i može li se kupiti u trgovini?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Heljdino brašno idealno je kao zamjena za pšenično. Postoje mnogi recepti na internetu koji će ti dati upute kako pripremati razna jela sa heljdinim brašnom. Kako heljda nije žitarica, tako se i suština njezinog brašna razlikuje od bijeloga. Hoću reći da je s njim teško raditi, dosta je ljepljivo i ne drži se skupa. :) No ako želiš maknuti pšenično brašno iz prehrane pa tako i kod pečenja kolača, preporučam ti i pirovo brašno.

      Izbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka